Meny

CNBC: Russland har mistet atomrakett i Barentshavet

Se video: I mars tidligere i år frigjorde Russland bilder av deres nye interkontinentale våpen «Satan 2».
Russland forbereder søk etter en atomdrevet rakett som er forsvunnet til havs, ifølge kilder med tilgang til en amerikansk etterretningsrapport.

Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona skriver på Twitter at han er bekymret over nyheten. Bøhmer jobbet i Statens strålevern før han begynte å arbeide for Bellonas Russlandsgruppe og jobber tett med spørsmål knyttet til blant annet atomulykker og Russland.

Den russiske presidenten Vladimir Putin skrøt tidligere i år av den nye atomdrevne raketten med ubegrenset rekkevidde.

Rakettypen skal imidlertid ha krasjet alle gangene den ble testet – fire ganger i tidsrommet november til februar, ifølge anonyme kilder som kanalen CNBC har snakket med. Opplysningene stammer fra amerikansk etterretning.

Les også: Putin: Russland har testet flere nye atomvåpen

Kan lekke

Flere av de strategiske atomubåtene i Borej/Dolgorukij-klassen har base i Gadzjijevo, tolv mil fra grensen til Norge. . Foto: Mil.ru.

Det er en rakett som ble testet i november, som ifølge kildene er på avveie i Barentshavet nord for Norge og Russland.

Tre fartøyer skal være på vei for å prøve å finne den, ett av dem utstyrt for å håndtere radioaktivt materiale.

Den amerikanske etterretningsrapporten nevner ikke potensielle helse- eller miljørisikofaktorer knyttet til mulig lekkasje fra våpenet om det skulle være ødelagt. Det er likevel betydelig bekymring for at det kan være snakk om lekkasje.

– Det sier seg selv at hvis du fyrer av et missil drevet av kjernefysisk motor eller energikilde, så vil det kjernefysiske materialet ende opp samme sted som det missilet, sier Hans Kristensen, som er tilknyttet Federation of American Scientists der han leder Nuclear Information Project.

– Hvis raketten er mistet til havs og blir funnet hel, så er det kanskje en hypotetisk mulighet for å gjøre det uten forurensing, men jeg vil ha mine tvil der, sier Kristensen.

– Kan ta livet av fisken

Norsk fiskerinæring er bekymret over opplysningene.

– Bare mistanke om at det kan være lekket ut radioaktivitet i dette området kan få store konsekvenser rent markedsmessig. Vi er avhengig av å selge norsk fisk til utlandet. Vi er bekymret for at forurensning kan ta livet av fisken, men selv et rykte om det kan få store konsekvenser, påpeker informasjonsleder Odd Kristian Dahle i organisasjonen Fiskebåt overfor NRK.

Les også: USA investerer nytt milliardbeløp i sitt rakettforsvar

Ikke ubegrenset

Dette bildet ble frigitt av RU-RTR (russisk TV) via AP 1. mars i år og viser utskyting av en nyutviklet russisk interkontinental krysserrakett. Foto: AP Foto: AP

I en tale til den russiske nasjonalforsamlingen 1. mars varslet Putin at Russland er i ferd med å utvikle flere nye kjernefysiske våpen som ikke skal kunne stanses av andre lands rakettskjold.

Blant våpnene var en undervannsdrone som kan utstyres med atomvåpen for å ramme både hangarskip og marinebaser og ha ubegrenset rekkevidde.

I etterretningsrapporten framkommer det at USA har fått med seg testing av fire atomdrevne missiler. Den ene krasjet etter bare fire sekunder. Den som holdt lengst, klarte seg i to minutter.

Russland benekter de mislykkede testene. Det er ikke kjent om det er flere raketter som er savnet etter testingen.

Våpenet skal ha vært under utvikling siden begynnelsen av 2000-tallet og antas å bruke en bensindrevet motor for å ta av, før det går over til den atomdrevne motoren, ifølge kildene til CNBC.

Les også: USA advarer mot stadig flere atomvåpen i Nord-Korea, Russland og Kina

Populært