Oslo-ordføreren tok imot polarskuta Maud

Mange møtte opp både ved kaia og i småbåter for å ta en titt på Maud da hun la til kai i Oslo søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Mange møtte opp både ved kaia og i småbåter for å ta en titt på Maud da hun la til kai i Oslo søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For 100 år siden seilte polarskuta Maud ut fra Christiania. Søndag var hun tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er kjempestort. At Maud nå kommer tilbake til Oslo er en historisk begivenhet, sier Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) til NTB.

Like før klokken 15 søndag tok hun imot polarskuta Maud da den la til ved Langkaia, like ved Operaen i Oslo.

2.000 tilskuere

Maud er oppkalt etter dronning Maud og ble bygget på oppdrag fra Roald Amundsen for å kunne brukes til ekspedisjon gjennom Nordøstpassasjen. Båten seilte ut fra Christiania 24. juni 1918 og sank på grunt vann nord i Canada i 1931. I 2016 ble vraket hevet etter å ha tilbrakt 85 år under vann. I 2017 ble Maud fraktet til Grønland, før hun 24. juni i år begynte ferden over Atlanterhavet mot Norge, nøyaktig 100 år etter at skuta seilte ut Christianiafjorden.

– Amundsen gjorde mye viktig forskning med Maud, blant annet på hav, klima og miljø, og han var i så måte en foregangsmann, sier Borgen.

Ifølge politiet hadde rundt 2.000 mennesker møtt opp ved Langkaia for å se på den 35 meter lange skuta.

– Det at såpass mange mennesker har møtt opp her, viser jo hvilken interesse det er for polarhistorien vår. Det er tydelig at mange setter stor pris på at Maud nå er på et lite besøk her. Amundsen var jo også Oslo-gutt og vokste opp på Uranienborg, og vi er naturlig nok veldig stolte av det, sier ordføreren.

Besøkte Amundsens hjem

Før skuta la til kai i Oslo, tok Maud søndag formiddag også turen innom Svartskog i Bunnefjorden, hvor Roald Amundsen bodde på eiendommen Uranienborg.

Lørdag var det folkefest i Vollen i Asker, da skuta kom hjem til stedet hvor hun ble bygget. Det er også her hun etter hvert skal ligge permanent.

Fra før ligger Amundsens ekspedisjonsskip Gjøa bevart på Bygdøy i Oslo. Jan Wanggaard, prosjektleder for «Maud returns home», er glad for at Maud også fikk tatt turen innom byen.

– Dette er nok en milepæl i historien om Maud. Hun lå jo her hele vinteren før hun la ut på ekspedisjon, så det er flott at hun får komme tilbake, sier Wanggaard til NTB.