Analytiker: Norge kan vente flere klimasøksmål i framtiden

VIDEO: Ti familier har gått til gruppesøksmål mot EU for å ikke ha gode nok klimamål. Her forklarer de hvorfor. Lignende søksmål kan ramme Norge i fremtiden, tror analytiker. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge må forvente å bli saksøkt av ofre for klimaendringer, mener finansanalytiker. – Det kan bli dyrt for oljelandet Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å se en voldsom økning av klimasøksmål, og rike stater med mye fossil næring vil være spesielt utsatt, sier finansanalytiker og tidligere rådgiver for både EU, den norske regjeringen og FNs miljøprogram, Sony Kapoor til NRK.

Han driver den internasjonale tenketanken Re-Define, og har i en ikke-publisert rapport analysert de over 1.000 klimasøksmålene som foregår rundt i verden. I rapporten skriver han at også Norge kan vente seg ofre for klimaendringer som vil gå til søksmål for enten en mer ambisiøs klimapolitikk, eller for å dekke utgifter ved tap av inntekter etter ekstremvær.

Ethvert søksmål, om saksøker vinner eller ikke, vil føre til at både myndigheter og investorer vil revurdere å putte penger i olja og heller investere i mer bærekraftig industri, tror Kapoor.

– Det kan bli dyrt for oljelandet Norge når investorer flykter og saksøkere vinner i retten, advarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har ikke tatt høyde for søksmål.

– Det er etter vårt syn ikke grunnlag for slike søksmål mot staten. Regjeringen fører en ambisiøs klimapolitikk som overholder nasjonale og internasjonale forpliktelser, sier statssekretær Atle Hamar i Klima- og miljødepartementet.

Les også:

Norsk knallsommer med bismak: – Det er fint her og nå, men dette er bare den spede starten

Klimaeksperter: 2 grader vil ikke hindre ødeleggelse

Massive miljøproblemer kan sende 700 millioner på flukt