Meny

MC-leder brutalt overfalt og banket opp:

Politiet frykter hevnspiral i MC-miljøet: – Konflikten er betent

Politiet følger konflikten i det kriminelt belastede MC-miljøet på Romerike. Her stopper politiet flere medlemmer av klubben No Surrender på Jessheim. Foto: Facebook
For snart to uker siden ble en MC-leder bosatt på Romerike utsatt for grov vold. Politiet er bekymret for at uskyldige skal bli rammet av en pågående konflikt i MC-miljøet.

Politiet i Ullensaker frykter økt spenning innad i det kriminelt belastede MC-miljøet på Romerike.

Søndag 5. august i år ble en mann i 40-årene med lederrolle i klubben No Surrender, angrepet og utsatt for grov vold av flere personer på Jessheim. Det skal ha vært flere vitner til voldsepisoden som fant sted utenfor et utested.

Ifølge kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med ser politiet hendelsen som et oppgjør mellom medlemmer av No Surrender og den rivaliserende klubben Rock Machine.

– Vi fikk meldinger om at det var en tildragelse mellom det som ble beskrevet som MC-grupperinger på et utested i sentrum. Da vi kom til stedet hadde partene reist fra stedet. Vi ser på hendelsen som en pågående konflikt mellom MC-grupperingene, sier politiførstebetjent Anne Kathrine Hofseth Gundersen i Ullensaker lensmannsdistrikt til ABC Nyheter.

Politiet har anmeldt forholdet, men den fornærmede mannen i 40-årene har ikke ønsket kontakt med politiet.

Les også:  Beryktet MC-gjeng snuser på Oslo

Følger miljøet

En kilde i miljøet, som ikke ønsker å stå frem med navn, beskriver situasjonen  som anspent.

De siste ukene har det vært flere hendelser mellom klubbene, blant annet i Eidsvoll.

– Vi vet ikke helt sikkert hva bakgrunnen for konflikten er, men vi vet at det er hendelser tilbake i tid som kan være årsaken til det. Det har medført at det er en pågående konflikt hvor partene har vært aktivt ute og vært synlige i sentrum, sier Hofseth Gundersen.

– Hvordan vil du betegne konfliktnivået i miljøet?

– Vi mener at konflikten er betent og vi vet at dette er personer med et betydelig voldspotensial. Det er en situasjon som bekymrer oss, sier hun.

Les også:  MC-leder (48) påført kraniebrudd under slagsmål

Venner har blitt fiender

MC-lederen som ble banket opp på Jessheim er tiltalt i drapssaken i Asker, der en 31 år gammel mann ble funnet drept i leiligheten sin. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mannen i 40-årene, som ble overfalt og banket opp, var i to år leder for nettopp Rock Machine i Europa.

MC-lederen er en av fem personer som er tiltalt i saken der en 31 år gammel mann ble funnet slått ihjel med en vektstang i sin egen leilighet i Asker i fjor. Bakgrunnen for drapet skal ha vært at fornærmede hadde truet med å sprenge klubbhuset til Rock Machine med håndgranat. Han hadde tidligere vært medlem av klubben.

Vinteren 2017 la mannen i 40-årene ned klubben i Norge og startet opp den nederlandske klubben No Surrender på Østlandet.

Sommeren 2018 har den rivaliserende klubben Rock Machine startet opp igjen på Romerike, denne gangen under samisk flagg. Pådriverne for dette er personer som har blitt kastet ut av nederlandske No Surrender.

Les også: Hells Angels skylder kommune 90.000 kroner etter lovbrudd

15 personer bortvist

Kilder med innsikt i miljøet opplyser til ABC Nyheter at oppstarten av Rock Machine har skapt reaksjoner i miljøet.

Forrige helg ble 15 personer med MC-tilknytning bortviste fra Jessheim sentrum.

– Fredag fikk vi opplysninger om at en rekke personer med MC-tilknytning, som er involvert i konflikten, oppholdt seg i sentrum. Vi fryktet da at det skulle skje tildragelser i sentrumsområdet og valgte derfor å bortviste personene til over helgen, sier hun.

Politiet i Ullensaker og Eidsvoll følger situasjonen nøye. De har i løpet av den siste tiden brukt store ressurser på å følge miljøet.

– Vi har hatt et tett og godt samarbeid med politiet i Eidsvoll. Vår frykt er at det skal bli tildragelser i sentrumsbildet. Vi har sett, også tidligere, at klubbene trekker inn mot sentrum, noe som medfører at det også kan gå ut over uskyldige, sier Hofseth Gundersen.

Les også: Drakampen i Oslo-politiet: Politimesteren ble advart av sine egne, men lyttet ikke

Dette er MC-gjengene

Kripos mener de såkalte 1% -klubbene er å definere som kriminelle grupper.

De mest kjente 1 %-MC-klubbene i Norge er Hells Angels, Bandidos, Outlaws og Coffin Cheaters.

De siste årene har flere nye klubber etablert seg i Norge, blant annet Rock Machine og No Surrender.

Tre klubber

Klubbene Hells Angels, Coffin Cheaters og nyetableringen Rock Machine, har alle tilhold i Ullensaker. No Surrender er etablert i Horten, men er ofte synlig i bybildet på Jessheim.

Hofseth Gundersen innrømmer at politiet er bekymret over antall kriminelt belastede MC-klubber, de såkalte 1%-klubbene, i kommunen.

– Vi har mange av 1%-klubbene hos oss og det er en bekymring vi har. Vi ser at det kan avstedkomme konflikter som i verste fall kan resultere i et utfall vi ikke ønsker, sier hun.

– Det er en situasjon vi hele tiden har fulgt tett og noe vi kommer til å fortsette med, for å hindre at det skal oppstå konflikter, sier politiførstebetjenten.

Populært