Amerikanske F-22 Raptor-fly på norsk jord for første gang

F-35 (t.v.) og F-22 sammen på Ørland flystasjon. Femtegenerasjonskampflyene har hatt fellestrening for første gang i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
F-35 (t.v.) og F-22 sammen på Ørland flystasjon. Femtegenerasjonskampflyene har hatt fellestrening for første gang i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To F-22 Raptor-fly landet onsdag på Ørland flystasjon etter å ha trent med norske F-35-fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hensikten med besøket er å trene med norske F-35-fly, sier Luftforsvarets informasjonssjef Stian Roen.

De amerikanske F-22 Raptor-flyene tilhører det amerikanske flyvåpenet, US Air Force, men er midlertidig utplassert i Europa, skriver Adresseavisen.

De spesielle F-22-flyene er i likhet med de nye norske kampflyene, F-35A Lightning II, såkalte stealth-fly som er vanskelige å oppdage på radar. F-22 er et tomotors jagerfly utviklet av Lockheed Martin i samarbeid med Boeing, og det har vært operativt i US Air Force siden desember 2005. Flyet er først og fremst bygd for å bekjempe andre fly og sikre luftherredømme.

Aktuelt: Pilot Tinder-hacket i forsøk på F-35-spionasje

Flyet har ofte vært omtalt som kanskje verdens beste jagerfly. Det kan i likhet med F-35 også operere mot bakkemål. Flyet er 19 meter langt, har et vingespenn på 13,5 meter og en maksimalvekt på om lag 27 tonn.

Det ble produsert i kun 195 eksemplarer, hvorav åtte var testfly. USA har mistet fire fly i ulykker, skriver Teknisk Ukeblad. USA har gjort det klart at de ikke ønsker å eksportere F-22. Det er dermed bare det amerikanske flyvåpenet, US Air Force, som opererer det.

Aktuelt: Erdogan kan gjøre F-35 dyrere for Norge