Klart for ny runde i rettsdramaet «purk eller skurk»

Eirik Jensen i rettssal 250 i Oslo tinghus før domsavsigelsen.
Eirik Jensen i rettssal 250 i Oslo tinghus før domsavsigelsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Var Eirik Jensen (61) en hederlig, men ukonvensjonell politimann, eller hjalp han i en årrekke en av Norges største hasjbaroner? Nå skal en jury avgjøre saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ingenting kommer til å bli som før».

Slik startet den først suspenderte, nå pensjonerte politioverbetjenten Eirik Jensen sin forklaring i Oslo tingrett i januar i fjor.

Han fikk rett. I en knusende dom fant tingretten Jensen skyldig etter tiltalen og dømte ham til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

28. august begynner ankesaken i Borgarting lagmannsrett mot Jensen og hans medtiltalte Gjermund Cappelen. Saken er unik i norgeshistorien, og etterforskningen blant tidenes dyreste.

Ikke trodd

I tingretten festet dommer Kim Heger og hans to meddommere ingen lit til Jensens forklaring om sitt langvarige forhold til Cappelen.

I dommen slår de fast at Jensens medvirkning «må anses som en sentral og viktig del av Cappelens hasjvirksomhet».

Cappelen har erkjent skyld i innførsel av minst 16,8 tonn hasj til Norge. For det ble han dømt til 15 års fengsel. Hasjbaronen mener imidlertid han bør få mer i strafferabatt for å ha trukket Eirik Jensen inn i saken og har derfor anket straffutmålingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om bevisene mot Eirik Jensen

* 1.523 kommunikasjonshendelser mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, herunder 1.399 SMS-er fra 2009 og fram til Jensen ble pågrepet 24. januar 2014, er en sentral del av bevisgrunnlaget. Disse danner ifølge dommen et mønster der Cappelen i fordekte kodemeldinger varsler om en ventet last med hasj, mens Jensen i SMS-er som "stille" og "solskinn" gir beskjed om hvorvidt kysten er klar.

* Jensen har forklart at dette såkalt blomsterspråk han bruker overfor kilder og informanter. Ifølge dommen er det kun i SMS-er til Cappelen han bruker slikt språk.

* Retten finner Jensens forklaring om at han ikke kjente til Cappelens hasjimport "helt usannsynlig".

* I dommen legger retten til grunn at 24 innførsler av hasj har skjedd slik de er beskrevet i tiltalen. I retten kom det imidlertid fram at bevisførselen rundt en rekke av disse innførslene er svært tynn.

* Retten finner det bevist at Jensen har mottatt to luksusklokker av Cappelen, en Bvlgari-klokke i 1997 og et Tag Heuer-ur i 2009. Bvlgari-klokken var ikke omfattet av tiltalen.

* Analyser viser at Jensen har hatt et høyere pengeforbruk enn det han kan redegjøre for. Ifølge dommen er det overveiende sannsynlig at overforbruket stammer fra en ukjent kilde og at denne er Cappelen. Retten viser også til at Jensens hyppige bankinnskudd stanset opp etter at Cappelen ble pågrepet.

* Retten finner det bevist at Cappelen besørget og betalte for oppussingen av et bad på Århus gård, som Jensen kjøpte i 2005 sammen med sin daværende samboer. Verdien av oppussingen er satt til 200.000 kroner.

Mye på spill

I tingretten satt de to medtiltalte noen meter fra hverandre, men vekslet knapt et blikk i løpet av de drøyt fem månedene rettssaken varte. Nå skal de igjen kives om å bli trodd.

Det store spørsmålet er om Jensen og hans forsvarere greier å så nok rimelig tvil hos juryen til at den frikjenner ham. Eirik Jensen har ikke ønsket å la seg intervjue i forkant av rettssaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om dommen mot Gjermund Cappelen

* Gjermund Cappelen (tidligere Gjermund Thorud) ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 15 års fengsel for hasjinnførsel og grov korrupsjon, samt til inndragning av 825 millioner kroner.

* Han ble funnet skyldig i å ha innført 16,8 tonn hasj til Norge mellom 1993 og 2013.

* Tingretten slår fast at Cappelen har gitt den tidligere politimannen Eirik Jensen gaver til en samlet verdi av 667.800 kroner.

* Cappelen fikk 30 prosent strafferabatt for at han tilsto og forklarte seg om Jensens rolle.

* Cappelen har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj, med en inntjening på opptil 125 millioner kroner.

* Cappelen ble i oktober 2017 også dømt i Asker og Bærum tingrett for oppbevaring og salg av i alt 1,4 tonn hasj.

* Cappelen har anket straffutmålingen.

Jussprofessor Mads Andenæs gir Jensen 50–50 prosent sjanse til å lykkes.

– Dersom forsvarer greier å splitte opp saken i mange enkeltspørsmål som det kan sås rimelig tvil om, kan det bli svært vanskelig for juryen å ta stilling til skyldspørsmålet. Dette blir en utfordring for rettens administrator, sier Andenæs til NTB.

For Cappelen kan en frikjennelse av Eirik Jensen bety at han mister strafferabatten.

Gjermund Cappelen mener at han bør få større strafferabatt for å ha gitt politiet informasjon om Eirik Jensen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Gjermund Cappelen mener at han bør få større strafferabatt for å ha gitt politiet informasjon om Eirik Jensen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Uløste spørsmål

Jensen må blant annet klare å overbevise juryen om at han ikke hadde peiling på Cappelens hasjvirksomhet, noe tingretten fant svært lite sannsynlig – dersom han da velger å fastholde forklaringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trolig må retten også igjen ta stilling til hvor det har blitt av pengene – 12–15 millioner kroner – som Cappelen hevder han har betalt Jensen i bytte mot beskyttelse. I tingretten ble Jensen imidlertid bare funnet skyldig i å ha mottatt 667.800 kroner.

Et annet spørsmål er om Jensens hemmelige prosjekt fra 2008 til 2011, som var klausulert i tingretten og han ikke fikk lov til å snakke om, kan bidra til å forklare det som mange av Jensens kollegaer oppfattet som mistenkelig oppførsel.

Rådyr etterforskning

Flere hundre vitner er avhørt i løpet av etterforskningen, som har kostet minst 20 millioner kroner. 18 ringpermer er fylt med dokumenter, herunder utskrifter av 1.523 såkalte kommunikasjonshendelser – SMS-er, eposter etc. – mellom Jensen og Cappelen. Dette er en sentral del av bevisgrunnlaget.

Som sist vil ankesakene foregå i sal 250 i Oslo tinghus. Det første som vil skje, er valg av 12 jurymedlemmer blant de 18 kandidatene. En av kandidatene er allerede kjent inhabil.

Aktoratet har i denne runden byttet ut Kristine Schilling, som førte store deler av saken i tingretten, med leder for Spesialenheten for politiet Jan Egil Presthus.

I Eirik Jensens forsvarerteam er Arild Holden byttet ut med Thomas Randby.

SE VIDEO: Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel