Meny

Tørre røtter kan føre til at flere trær faller

En bjørk gikk overende i Bogerudveien i Oslo fredag ettermiddag. Tørken i sommer kan bidra til at faren for trefall øker, mener skogforsker Svein Solberg ved NIBIO. Foto: Ivar Anders Iversen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tørkesommer og mye gammel skog kan føre til at flere trær faller overende i den kraftige vinden. Men tørr jord kan hjelpe trærne med å holde seg på beina.

- Mye av rotsystemet er finrøtter, og mange av dem er nok døde etter tørken. Det kan gjøre at trærnes forankring er dårligere, sier Svein Solberg ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) til NTB.

Samtidig har tørr jord bedre evne til å holde på røttene enn våt jord, påpeker Solberg, som ikke entydig kan slå fast hvilken effekt som slår sterkest inn.

At uværet inntreffer på sommeren mens løvtrærne er fulle av blader, kan imidlertid gjøre at faren for trefall øker, mener forskeren. Han konstaterer uansett at den kraftige vinden som rammer Sør- og Midt-Norge fredag, vil føre til at trær faller overende.

- Med den vinden vi har nå, vil det alltid bli vindfall på infrastruktur. Det er et generelt problem. Vi får mer og mer skog i Norge. Vi hogger mindre enn tilveksten. Dermed får vi gammel og høy skog, og den er mer utsatt for vindskader enn ung og kortvokst skog, sier Solberg.

Han mener derfor at landet er utsatt for stadig høyere risiko fra vindfall, noe som kan skape store problemer for blant annet strømforsyningen og togtrafikken.

I tillegg kan det utgjøre en fare for liv og helse. Fredag fikk en person et tre i hodet.

(©NTB)

Populært