Meny

Venter opptil 70 millimeter regn – flere togstrekninger stengt

Intenst lavtrykk treffer Norge: Fare for flom- og jordskred

Flere togstrekninger er stengt på Østlandet på grunn av vind og trefall. Uvær skaper problemer en rekke steder i landet.

– Vinden har begynt å øke sør på kysten ved Lindesnes. Den kommer til gradvis å øke nordover og når Oslofjorden i løpet av ettermiddagen, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt til NTB fredag formiddag.

Togtrafikken på Østlandet er allerede rammet av uværet.

– På grunn av mye vind og trefall er Kongsvingerbanen stengt mellom Fetsund og Sørumsand, Gjøvikbanen er stengt mellom Gran og Gjøvik, og Østfoldbanen er stengt fra Sarpsborg til Ed, opplyser Bane Nor på Twitter.

Vinden har begynt å øke sør på kysten ved Lindesnes. Den kommer til gradvis å øke nordover og når Oslofjorden i løpet av ettermiddagen.

NSB jobber med å sette opp alternativ transport.

Mange trenger hjelp i Oslofjorden

Redningsselskapet har alle skøyter ute på oppdrag mens vinden herjer i Oslofjorden. – Urovekkende mange båter på sjøen, skriver selskapet på Twitter.

I Twitter-meldingen ber redningstjenesten om forståelse for at de prioriterer oppdrag som gjelder liv og helse framfor båter som ligger til kai med problemer.

Redningsselskapet oppfordret fredag morgen båtfolket til å ta hensyn til det varslede uværet og huske sjøvettreglene. Likevel ble det altså svært travelt da vinden kom.

– Vårt budskap er at båtfolket må ta hensyn til værmeldingene, respektere forholdene på sjøen og følge sjøvettreglene. Alle som skal ut på sjøen, må respektere forholdene, det gjelder spesielt i dag når det er krevende vindforhold, sier pressevakt Oddbjørn Nesje til NTB.

Nedblåste tak

I Sandefjord har nødetatene også hendene fulle. Ved 14-tiden har blant annet deler av et tak blåst av en restaurant.

– Vi ber folk være oppmerksom på at løse deler kan falle fra tak. Brannvesenet er på vei til stedet, opplyser politiet i Sør-Øst på Twitter.

Også i Østfold skaper vinden trøbbel, og politiet melder om takplater som flyr av et bygg i Sarpsborg. På begge sider av Oslofjorden meldes det om trær som blåser ut i veien, og politiet ber bilister være obs.

Sjekk hvordan været blir der du er!

Advarer folk på fjellet

Meteorologen advarer folk på fjellet og sier vindkastene vil være vesentlig sterkere der. I lavlandet er vinden allerede så sterk at folk burde sikre løse gjenstander.

– Ting som er løst og stort, slik som telt, må sikres, ellers kan de fly bort. Småbåter kan også få problemer, sier Ovhed.

Redningsselskapet opplyser at de bistår båter som sliter seg og driver i

Innstilte ferger: Venter 70 millimeter regn

Sør i landet har flere fergeselskaper avlyst en rekke avganger som følge av dn kraftige vinden.

Blant annet har Fjordline kansellert avgangen fra Kristiansand klokka 13.30 og returavgangen fra Hirtshals klokka 17.00. Color Line har på sin side innstilt flere avganger mellom Sandefjord og Strømstad og mellom Kristiansand og Hirtshals.

Fredag morgen sendte Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ut et varsel om jord- og flomskredfare for Midt-Norge og indre strøk i Sør-Norge på grunn av det intense lavtrykket som beveger seg nordover.

Det er ventet opp mot 50–70 millimeter enkelte steder.

Mobilnettet flere steder på Østlandet slått ut

Flere av teleoperatørenes basestasjoner i Østfold, Akershus og Hedmark er fredag slått ut som følge av strømbrudd i forbindelse med uværet.

– Akkurat nå er 15 basestasjoner i Østfold, 13 i Akershus og fem i Hedmark ute av drift på grunn av strømbrudd som følge av uværet, sier pressevakt Roald Orheim i Telenor til NTB klokken 18 fredag.

Han vet ikke hvor mange kunder som er rammet av at basestasjonene er ute av drift.

– Vi er prisgitt strøm på basestasjonene våre, så derfor er vi avhengige av at strømselskapene retter opp feilen for at basestasjonene skal kunne komme tilbake i drift. Det er litt reservestrøm i batterier på hver stasjon, men den varer ikke lenge, sier Orheim.

Hos konkurrenten Ice er tolv basestasjoner ute av drift i 18.45-tiden fredag.

– Disse er hovedsakelig i Østfold, men det er også noen ute av drift i Akershus og Hedmark, sier kommunikasjonsdirektør Reynir Johannesson.

Hos Telia er 15 basestasjoner i hvert av fylkene Østfold og Akershus nede fredag kveld.

– Rømskog i Østfold og Enebakk i Akershus er kraftigst rammet. Vi håper det ordner seg så fort som mulig, sier pressevakt Ellen Scheen hos Telia.

Populært