Meny

Kraftig vind og nedbør skaper problemer i store deler av landet

Se video: Uværet er på vei innover Norge.
Fergeselskaper innstiller avganger på grunn av kraftige vindkast, og NVE melder om fare for jordskred. 

Værsituasjonen skaper varierte problemer rundt i landet fredag. I Sandefjord har deler av et restaurant-tak blåst av, og i Sarpsborg flyr takplater fra et bygg.

– Vinden har begynt å øke sør på kysten ved Lindesnes. Den kommer til å gradvis øke nordover og vil nå Oslofjorden i løpet ettermiddagen, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt til NTB.

I Sandefjord har nødetatene hendene fulle, og ved 14-tiden har deler av et tak blåst av en restaurant.

– Vi ber folk være oppmerksomme på at løse deler kan falle fra tak. Brannvesenet er på vei til stedet, opplyser politiet i Sør-Øst på Twitter.

Også i Østfold skaper vinden trøbbel og politiet melder om takplater som flyr av taket på et bygg i Sarpsborg. På begge sider av Oslofjorden meldes det om trær som blåser ut i veien og politiet ber bilister være obs.

Advarer folk på fjellet

Meteorologen advarer folk på fjellet og sier vindkastene vil være vesentlig sterkere der. I lavlandet er vinden så sterk at folk burde sikre løse gjenstander.

– Ting som er løst og stort, slik som telt, må sikres, ellers kan de fly bort. Småbåter kan også få problemer, sier Ovhed.

I Midt-Norge er det varslet skredfare.

Kansellerte ferger

Sør i landet har flere fergeselskaper kansellert flere avganger fredag som følge av vinden. Blant annet har Fjordline kansellert avgangen fra Kristiansand klokka 13.30 og returavgangen fra Hirtshals klokka 17.00. Color Line har på sin side kansellert flere avganger mellom Sandefjord og Strømstad og mellom Kristiansand og Hirtshals.

Fredag morgen sendte Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ut et varsel om jord- og flomskredfare for Midt-Norge og indre strøk i Sør-Norge.

Årsaken til varselet skal være et intenst lavtrykk som beveger seg nordover. Det er ventet opp mot 50–70 millimeter enkelte steder.

Fredag morgen sendte Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) også ut et varsel om jord- og flomskredfare for Midt-Norge og indre strøk i Sør-Norge.

Sjekk hvordan været blir der du er!

Farevarsel, Yr Foto: Skjermdump fra yr.no

Høst i nord

Årsaken til varselet skal være et intenst lavtrykk som beveger seg nordover. Det er ventet opp mot 50–70 millimeter enkelte steder. Etter hvert som lavtrykket beveger seg nordover fredag ettermiddag, vil regnet slå inn over Vestlandet, Midt-Norge og Nordland. Regnet varer til søndag de fleste steder. Unntaket er Vestlandet som kan få opphold i løpet av søndag. Sent fredag kveld og natt til lørdag kommer regnet til Troms og Finnmark. 

Fallet i temperaturene gjelder også i Nord-Norge, hvor det nærmest blir høstvær i løpet av helgen, ifølge meteorologen.

– Det er ikke så greit å si hvem som får finest eller dårligst vær, stort sett blir det regn de fleste steder.

Les også: Værsyke politikere i Nordland vedtok sommervær

Regnet fortsetter

Etter helgen fortsetter nedbørsværet. Søndag kveld kommer nemlig et nytt lavtrykk innover landet, denne gangen fra Storbritannia. Natt til mandag blir det derfor regn flere steder sør for Stad og Dovre. Sør- og Østlandet kommer best ut av lavtrykket. Lørdag og søndag blir det for det meste opphold her, med temperaturene på rundt 18 til 20 grader.

– Det er ingen lange perioder uten nedbør. Det kan komme en og annen dag med lite nedbør innimellom, men ingen klare finværsperioder, sier Livik.

Regnværet holder stand i alle fall til midten av neste uke, etter det er prognosene veldig usikre.

I Midt-Norge blir været litt lettere, mens bygeværet fortsetter i Nord-Norge.

Lavtrykket fra Storbritannia slår muligens ikke like hardt inn over Nord-Norge. Det blir fortsatt nedbør, men kun i perioder.

Les også: Norsk knallsommer med bismak: – Det er fint her og nå, men dette er bare den spede starten

Populært