Tropesommeren 2018 – «fantastisk og skremmende»

Denne sommeren har det blitt satt varmerekord flere steder i landet.
Denne sommeren har det blitt satt varmerekord flere steder i landet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er heller ingen tvil blant klimaforskere verden over at dette med den største sannsynlighet skyldes globale klimaendringer og må tas på alvor, skriver Helge W. Myrseth.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Helge William Myrseth
Kvalitet- og miljørevisor for Bureau Veritas. Lokalpolitiker for MDG

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse ordene brukte utviklingsminister Nikolai Astrup da han ble spurt om hans
mening om sommeren 2018 i Nyhetskanalen 1. august.
For vår del og veldig mange andre så vel i Norge som globalt, er dette en god og riktig beskrivelse av hvordan denne sommeren har vært.
Den må betegnes som en tropesommer da vi faktisk har hatt et svært varmt og stabilt vær i 3 måneder, noe som helt unektelig er «mot normalt» (ref. Leif Juster i hans velkjente uttrykk i en gammel monolog).
Det er heller ingen tvil blant klimaforskere verden over at dette med den største sannsynlighet skyldes globale klimaendringer og må tas på alvor.

De samme klimaforskere har advart mot dette i 20-30 år, noe som vi alle nå i sommer bokstavelig talt har fått merke på kroppen har slått til.
Og de har dessuten også hevdet at vi vil få hyppigere og mer ekstremvær i årene fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På nyhetene nå de siste dagene har vi fått høre om en ny hetebølge over Sør-
Europa, med temperaturer over 45 varmegrader noe som er helt eksepsjonelt og som for mange kan være direkte livsfarlig. Spesielt for barn og eldre og mennesker med lavt immunforsvar og de med hjerte- og karsykdommer.

Vi som har vært interessert i miljø og klima og har studert dette temaet, har nærmest blitt latterliggjort og blitt kalt klimahysteriske når vi har uttalt oss om klimaendringene og farene det medfører.
Men vi har hele tiden holdt fast på det som klimaforskerne har uttalt og advart mot, i motsetning til klimafornekterne som heller velger stikke hodet i sanden og kalle dette «fake news».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som vi imidlertid nå ser helt klare og skremmende eksempler på, er hvilke store skader disse unormale klimaendringene medfører i form av økonomiske konsekvenser.
Landbruket kan nå konstatere betydelig avlingssvikt med store tap som kan beløpe seg inntil 5,5 milliarder kroner. ifølge prognoser fra fylkesmennene, ref. leder i Nationen 07.08.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Her vil det komme krav om svært høye avlingsskadeerstatninger!

Og i tillegg har skogbruket også lidd tap da man ikke har kunnet drive hogst i skogene grunnet den store brannfaren som denne ekstreme tørkesommeren vi har opplevd.

Alle sentrale politikere, først og fremst de som sitter på Stortinget må ta dette på største alvor og stille seg bak Paris-avtalen som Norge har underskrevet på.
Hovedpunktene i Paris-avtalen:

  • Alle land har forpliktelser
  • Det skal ikke bli mer enn 2 grader varmere,
    og helst ikke mer enn 1,5
  • Landene har en plan hvordan de skal greie dette
  • De rike landene må betale, de mindre rike kan betale
  • Alle land må tilpasse seg klimaendringene

Det er derfor etter min mening uakseptabelt at enkelte stortingspolitikere fortsatt velger helt patetisk å se bort fra fakta om klimaendringene som vi nå stadig ser flere og flere eksempler på.

Det vi trenger er fullstendig konsensus på Stortinget om dette som en av vår tids desidert største utfordringer!

Hva kan vi så gjøre?
Først og fremst må vi lytte til forskerne og være forberedt på mer ekstremvær i årene som kommer. Og ikke minst er det viktig å tenke globalt og handle lokalt.
Det er flere ting vi kan gjøre, og viser til hva vårt parti foreslår Norge kan og absolutt bør gjøre for å begrense en videre forverring av klimaendringene:
At endel lokalpolitikere fortsetter med sin fornektelse på dette området får så
være, da det i hovedsak skyldes stor uvitenhet og en uforståelig aversjon mot å akseptere seriøs forskning på området. De mest useriøse uttaler som en tåpelig konspirasjon at det er statlige organer som står bak, og at klimaforskerne er kjøpt og betalt av disse!
De klimafornektende politikerne har nok sin egen agenda om å sanke stemmer ved neste valg, men at de nå etter hvert vil merke får færre og færre meningsfeller med på og støtte fra på dette særdeles viktige tema for vår klode.