Norske ungdommer nektet innreise til Israel

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte søndag Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. Mandag ble det kjent at en gruppe norske ungdommer som skulle på studietur til Palestina, er nektet innreise til Israel. Foto: Ane Haavardsdatter Lunde / UD / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte søndag Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. Mandag ble det kjent at en gruppe norske ungdommer som skulle på studietur til Palestina, er nektet innreise til Israel. Foto: Ane Haavardsdatter Lunde / UD / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe norske ungdommer som skulle på studietur til Israel og Palestina, har fått beskjed om at de ikke får komme inn i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig spesielt, sier leder for Palestinakomiteen Kathrine Jensen til NTB.

Lørdag skulle en gruppe ungdommer dra på studietur til Israel og Palestina, arrangert av komiteen. Men i slutten av juli fikk Jensen et brev fra Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, som slår fast at ungdommene ikke vil få slippe inn i Israel.

Hele turen måtte derfor kanselleres.

Les også: Irans utenriksminister hardt ut mot Trump og USAs allierte i Midtøsten

«Agent for hat»

I brevet, som NTB har fått tilgang til, heter det blant annet at «Palestinakomiteen er «et ekstremt negativt og destruktivt element» og «en agent for hat» som nekter det jødiske folk retten til selvbestemmelse.

Kathrine Jensen, leder for Palestinakomiteen i Norge Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Kathrine Jensen, leder for Palestinakomiteen i Norge Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Dette er rent tøv. Vårt formål er at folk skal få se situasjonen med egne øyne og slik kunne ta et kvalifisert standpunkt, sier Jensen.

Palestinakomiteen i Norge har i en årrekke arrangert studieturer til Midtøsten, i all hovedsak til Vestbredden, med det formål å gi deltakerne innblikk i palestinernes situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Strammer grepet

– Vi har tidligere opplevd at enkeltpersoner i organisasjonen, som tillitsvalgte, blir plukket ut og nektet innreise. Men dette er noe nytt, sier Jensen, som mener at innreisenekten viser at Israel nå strammer grepet. I fjor vedtok Knesset en ny lov som nekter innreise for alle som har støttet boikott av landet.

Jensen frykter nå at alle turer i regi av Palestinakomiteen vil få innreiseforbud framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil bidra til å isolere palestinerne ytterligere. Dette er veldig alvorlig, mener hun.

– Rett til å nekte

Dan Poraz, visestasjonsjef ved Israels ambassade i Oslo. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Dan Poraz, visestasjonsjef ved Israels ambassade i Oslo. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden mener det ikke er snakk om en studietur, men en ren indoktrineringstur.

– Israel har rett, i likhet med alle land, til å nekte innreise til folk som ønsker å skade landet, sier han til NTB og viser til at Palestinakomiteen støtter den internasjonale BDS-kampanjen som tar til orde for boikott av Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Betyr dette at alle Israel-turer i regi av Palestinakomiteen vil bli nektet innreise i framtida?

– Ja, sier Poraz.

Les også: Norske Gaza-aktivister løslatt i Israel

UD ber Israel forklare bording av norsk båt

Ber UD om hjelp

Palestinakomiteen har nå sendt brev til Utenriksdepartementet der de ber departementet ta opp saken med israelske myndigheter.

– Vi ønsker også en redegjørelse fra UD om hvordan norske myndigheter vurderer Israels svært alvorlige beskyldninger mot en norsk organisasjon, sier Jensen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er for tiden på rundreise i Israel, Palestina og Jordan.

VIDEO: Israel har løslatt ungt palestinsk ikon