Amnesty kritiserer Sandbergs kjæreste for å skjønnmale Iran-regimet

Fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes skjønnmaler regimet i Iran, mener Amnesty.
Fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes skjønnmaler regimet i Iran, mener Amnesty. Foto: Nrk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) kjæreste Bahareh Letnes skjønnmaler regimet i Iran, mener menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en uke med mye kritikk stilte Sandberg og Letnes til et felles intervju i Dagsnytt 18 på NRK fredag. Der hevdet Letnes blant annet at det ikke er særlig utbredt med pisking som straffemetode i Iran.

Hun sa videre at omfanget av sharialover er rundt 20–30 prosent. Letnes hevdet videre at dersom hun skulle bli tilsnakket av politiet for ikke å dekke til håret med hijab, kunne hun unngå straff bare ved å si unnskyld og ta den på.

Det er et bilde som Amnestys pressekontakt Sindre Stranden Tollefsen ikke kjenner igjen.

– Amnesty er tydelige på at det foregår helt regelmessig pisking, blant annet i vår årlige rapport. Vi er helt uenig med den gjengivelsen hun kommer med. Og i et større bilde må vi bare gjenta at ethvert forsøk på å skjønnmale regimet i Iran er alvorlig og noe vi på det sterkeste tar avstand fra, sier Tollefsen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandberg har fått mye kritikk og må svare på flere spørsmål fra Stortinget etter en ferietur til Iran. Blant annet utsatte han seg for en sikkerhetsrisiko ved å ta med jobbtelefonen. Telefonen er levert til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og er nå inndratt. I tillegg brøt Sandberg regelverket ved ikke å informere Statsministerens kontor om turen i forkant.

Les også: Professor: – Vanskelig å straffe turgåere for å være dumme

På spørsmål om Sandbergs vurdering av sharia i Iran, sa han fredag til NRK at det har han veldig liten kunnskap om.

– Men både da jeg var i Iran i 2016 og nå registrerer jeg at det er nyanser. Vi badet sammen, selv om Bahareh måtte ha en betydelig bekledning på seg. Jeg så unge folk gå hånd i hånd, sa han blant annet.

I det samme intervjuet avviste Letnes at hun har noen som helst form for kontakt med regimet i landet.

Se video: Solberg: Sandberg brøt reglene:

Les også:

Rettsviter mener Sandberg kan ha brutt sikkerhetsloven

Sandberg innrømmer ny mobiltabbe – tok med jobbtelefon til Kina

Frp-kollega mener Sandberg bør vurdere sin fremtid i partiet