Fengselsansatte utsettes stadig oftere for vold

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kutt i kriminalomsorgen fører til at tilfellene av vold og trusler mot ansatte i norske fengsler øker, sier tillitsvalgt Daniel Fjelly-Johnsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt en gradvis økning av vold og trusler siden 2014. At folk har blitt flinkere til å rapportere, kan ikke forklare økningen. Jeg vet at det fortsatt er underrapportering, sier Fjelly-Johnsen, som er tillitsvalgt i region nord, til Klassekampen.

Ifølge kriminalomsorgen har antallet volds- og trusseltilfeller mot ansatte i norske fengsler, mellom 2011 og 2017, økt fra 368 til 913.

– Økningen i vold og trusler henger sammen med kutt i kriminalomsorgen, sier Fjelly-Johnsen. Han peker på en økende trend der ansatte sjelden erstattes ved fravær, og at lav bemanning fører til at innsatte blir innelåst i cellene sine.

Forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har tidligere sagt til avisen at dette er spesielt et problem om somrene. Det støtter Fjelly-Johnsen som mener manglende aktivisering av innsatte fører til frustrasjon og en følelse av hjelpeløshet.

– Måten flere av de innsatte er vant til å gi utløp for frustrasjonen sin på, er gjennom fysisk eller verbal vold og trusler.

Han forteller at de innsatte blir nedprioritert for at ansatte skal rekke over dagens rutiner. Kriminalomsorgen har ikke besvart Klassekampens spørsmål om saken.