Kongen til topps i ny undersøkelse

43 prosent av det norske folk mener Kong Harald er den som gjør den beste jobben av de kongelige, etterfulgt av hans kone med 14 prosent. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
43 prosent av det norske folk mener Kong Harald er den som gjør den beste jobben av de kongelige, etterfulgt av hans kone med 14 prosent. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kong Harald troner høyest i en undersøkelse der 1.000 personer er spurt om å svare på hvem de syns gjør best jobb av de kongelige. 43 prosent stemmer på ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på vegne av avisa. Kong Harald får 43 prosent av stemmene foran dronning Sonja og kronprins Haakon, som henholdsvis 14 og 12 prosent. Den som færrest mener gjør den beste jobben, er kronprinsesse Mette-Marit, som får 3 prosent av stemmene.

Tidligere soussjef ved Slottet og nåværende stortingsrepresentant for Venstre Carl-Erik Grimstad er ikke så overrasket over Kong Haralds popularitet.

– Det er en kombinasjon av hans utstråling, hans historiske plassering som en del av kongerekken, men også hans formelle posisjon som landets monark. Han får dessuten mest oppmerksomhet, sier Grimstad.

Les også: Kongen sender kondolanser til Hellas

Kongebiograf: Kong Harald blir mer populær jo eldre han blir

Tradisjoner, karisma og legal posisjon

Han påpeker at de spurte ikke er bedt om å rangere de kongelige, så det at kronprinsesse Mette-Marit ikke er den som fortrekkes av flest, betyr ikke at folk syns hun ikke gjør en god jobb.

Grimstad tror resultatene hennes i slike undersøkelser vil endre seg når hun en dag blir dronning.

Grimstad peker på sosiologen Max Webers teorier om at autoritet kan bygge på tradisjoner, karisma og legal posisjon, noe kong Harald per i dag har mer av totalt sett enn de andre i kongehuset.

Slottet ønsker ikke å kommentere undersøkelsen.

Les også: Folkefest for kongeparet på Røst og Værøy

Kongen er ikke lenger hellig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden