Bekrefter Einsteins teori: Stjerne passerte supermassivt sort hull

Se video: Astronomer observerte effekten av Einsteins relativitetsteori på banebrytende måte. Her passerer stjernen S2 et supermassivt sort hull.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det 26 år lange prosjektet endte med banebrytende observasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har for første gang klart å observere effekten av relativitetsteorien i en stjernes møte med et supermassivt sort hull.

Ved bruk av VLT (Very Large Telescope) plassert i Chile fulgte teamet stjernen S2 idet den passerte veldig nært det sorte hullet kjent som Sagittarius A. Det sorte hullet befinner seg i sentrum av vår galakse, 26.000 lysår fra jorda.

Ved å sammenligne observasjonen med tidligere data klarte astronomene å oppdage den gravitasjonelle frekvensforskyvningen Einstein forutså.

Gravitasjonell frekvensforskyvning, eller Einstein-forskyvningen, er en del av hans relativitetsteori.

Selv om Einsteins teori var banebrytende, vet forskere at den slettes ikke forklarer alt ved universet. Den har derfor blitt testet flere ganger, men så langt har ingen klart å styrte teorien.

Å studere sorte hull er en utmerket måte å teste den på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om effekten av teorien har blitt observert før, er dette første gang den ble oppdaget under observasjonen av at en stjerne nærmer seg et supermassivt sort hull.

– Det er kjempespennende, det er en helt utrolig observasjon, sa astronom Andrea Ghez, som leder en rivaliserende forskergruppe til Sciencemag.org.

Se video: Einsteins lykketeori solgt for 12 millioner kroner:

Les også: Fant ukjent film av Einstein på Hollywood-tur med kona

Kilder: ASSOCIATED PRESS/ ESO / AP PHOTOS/ UNIVERSAL NEWSREEL/ BRITISH MOVIETONE/ ESA - NASA /Observatoire de Paris / LESIA/ Sciencemag.org