Reinsdyr på Svalbard hadde rabies

Det er påvist rabies i et reinsdyr som ble avlivet 7–8 kilometer utenfor Ny-Ålesund (bildet) på Svalbard 16. juli. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Det er påvist rabies i et reinsdyr som ble avlivet 7–8 kilometer utenfor Ny-Ålesund (bildet) på Svalbard 16. juli. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En reinsdyrsimle som 16. juli ble avlivet på Svalbard etter mistanke om rabies, hadde den dødelige virussykdommen. Det bekrefter Sysselmannen på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reinsdyrsimla ble avlivet på Brøggerhalvøya utenfor Ny-Ålesund, og undersøkelsene fra Veterinærinstituttet bekrefter mistanken om rabies, ifølge miljøvernsjef Morten Wedege hos Sysselmannen, skriver Svalbardposten.

Sysselmannen vil nå overvåke situasjonen nøye og fortløpende vurdere om dette vil få konsekvenser for den nært forestående reinsdyrjakta på Svalbard.

Reinsdyrkalven som ble avlivet samtidig med simla, hadde imidlertid ikke tegn til sykdommen.

– Vi gjentar oppfordringen til folk om å være oppmerksomme og melde fra til Sysselmannen hvis de ser rev eller rein som har unaturlig atferd, eller død rev eller rein, sier Wedege.

Typiske tegn å se etter er aggressivitet hos rev, og passivitet og lammelser hos rein. Longyearbyen sykehus har også kommet med en oppfordring om at alle som skal ha kontakt med vilt på Svalbard og som ikke er vaksinert tidligere, nå vaksinerer seg mot rabies.

Det var tilreisende turister som la merke til den merkelige oppførselen hos reinsdyrsimla og som sa ifra til Sysselmannen som sendte ut et jaktlag som avlivet de to dyrene. Det har ikke vært påvist rabies på Spitsbergen i nyere tid.