Kan ikke skru på FM-nettet igjen: - Finnes ingen av- og på-knapp

<p>Her startet radiobråket:</p><p>Slukkingen av FM-nettet har utløst masse kritikk og krav om å skru på FM-nettet igjen, senest denne uken etter svake lyttertall. Her er programleder Karen Marie Berg og Olav Viksmo Slettan som slukket FM-senderen i Tryvannstårnet 20. september i fjor.</p>
Her startet radiobråket: Slukkingen av FM-nettet har utløst masse kritikk og krav om å skru på FM-nettet igjen, senest denne uken etter svake lyttertall. Her er programleder Karen Marie Berg og Olav Viksmo Slettan som slukket FM-senderen i Tryvannstårnet 20. september i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Dessuten er deler av utstyret gitt bort til et afrikansk land, sier Norkring-direktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag denne uken gikk Senterpartiet ut og foreslo å kontre fallende lyttertall for radio med å skru på FM-nettet igjen. Ifølge tall fra Kantar TNS lyttet 56, 3 prosent av befolkningen til radio daglig i juni og den første uka i juli i år. Det er mer enn ti prosentpoeng lavere enn i samme periode for to år siden – noe som i praksis betyr 400.000 færre lyttere.

– De nye rekordlave lyttertallene er dramatiske. Det er presserende for både mediemangfoldet og beredskapen i landet vårt at radiolyttingen kommer seg opp på et helt annet nivå en dette. For å sikre radioens framtid er vi nødt til å skru på igjen det nasjonale FM-nettet før enda flere flykter fra radioen, sa Åslaug Sem-Jacobsen, som er mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, i en pressemelding.

Utspillet kom etter at reklameveteran Arne-Inge Christophersen sablet ned slukkingen av FM etter svake lyttertall i juli. Radiobransjen svarte derimot på forslaget med at den negative utviklingen kom før slukkingen av FM-nettet, og skyldtes økt konkurranse fra medier som Spotify, Netflix og Youtube.

– Det er for tidlig å sette to streker under svaret for hvordan radiolytting vil utvikle seg bare åtte måneder etter siste FM-slukking. Det er heller ikke fornuftig å trekke ut ett tall fra sommerferieperioden - når svært mange nordmenn reiser utenlands og bort fra radiomålingene, sa fungerende radiosjef i NRK, Jon Branæs, til Kampanje.

Les mer: - Trolig laveste lyttertall for radio i Norge etter krigen

Les også: Sp: - Skru på FM-nettet igjen

Torsdag kom det også frem at fallende lyttertall har fortsatt i den andre uken i juli, hvor 48,5 prosent av befolkningen lyttet til radioen daglig, noe som skal være Norges dårligste lyttertall siden krigen, ifølge Arne-Inge Christophersen

– Dette er ikke en «quick fix»

I 2017 ble FM-nettet slukket i Norge og DAB overtok.
I 2017 ble FM-nettet slukket i Norge og DAB overtok.

Det er det Telenor-eide selskapet, Norkring, som eide og driftet FM-nettet frem til det ble slukket i løpet av 2017. På vegne av NRK, Digitalradio Norge og Bauer Media har Norkring hatt ansvaret for utbyggingen av DAB-nettverket, og selskapet eier og drifter DAB i Norge.

Selv om Senterpartiet gjerne skulle sett at FM-nettet gjenoppstår, forteller kommunikasjonsdirektør i Norkring, Ingrid Dietrichson, at det ikke er gjennomførbart per dags dato.

– Dersom man skulle omgjort beslutningen må man bygge opp FM-nettet på nytt. Essensen er at det ikke finnes en av-og-på-knapp. Det må gjøres reinnstallasjoner og omfattende arbeid, da utstyr er fjernet og demontert, i et land som har krevende topografi og klima. Dette er ikke en «quick fix», FM-nettet er skrudd av og tatt fra hverandre, forteller Dietrichson.

Sendt til Afrika

Etter at FM-nettet ble skrudd av, ble de beste FM-senderne pakket ned av Norkring og sendt til Afrika.

– Deler av utstyret er sendt til Malawi da vi ønsket å gjenbruke det på en god måte, fortsetter hun, og henviser til samarbeidet med Plan Norge, hvor Norkring har sendt sine beste og nyeste FM-sendere for å utvide FM-nettet i Malawi.

Dietrichson vet ikke hvor mye det ville kostet å skulle etablere et nytt FM-nett i Norge, men hun understreker at det er et omfattende arbeid, og at det ligger mye teknisk arbeid bak forslaget Senterpartiet fremmer. Til sammenligning kostet det én milliard kroner å bygge ut DAB-nettet i tråd med regjeringens krav om dekning.

Sp uenig med Norkring

Senterpartiet og Sem-Jacbosen er på sin side uenig i at det ikke skal gå an å stable FM-nettet på beina igjen. Ifølge Sem-Jacobsen skal det holde å investere rundt 150 millioner kroner for å reetablere nasjonale FM-nett.

Etter at FM-nettet ble skrudd av, ble de beste FM-senderne pakket ned av Norkring og sendt til Afrika. Foto: NTB scanpix
Etter at FM-nettet ble skrudd av, ble de beste FM-senderne pakket ned av Norkring og sendt til Afrika. Foto: NTB scanpix

– Det er flere hovedsendere igjen, som man kan skru på, og omformere som også kan sende FM. Og ja, det er investeringer man må gjøre for å få det på landsdekkende basis. Jeg har vært i kontakt med folk som har arbeidet med å skru opp og ned FM-nettet, og de anslår at hvis man investerer maksimalt 150 millioner kroner så vil man ha FM-nettet oppe å gå igjen. Det er synd og merkelig at man hadde det så travelt med å ta store deler av nettet ned.

Ingrid Dietrichson stusser over tallet Sem-Jacobsen presenterer, da Norkring selv ikke vet hva en gjenåpning av FM-nettet vil koste, uten en utredning.

– Jeg vet ikke hvor Sem-Jacobsen har fått sin informasjon fra, men jeg kan forsikre deg om at per i dag kan ikke FM-nettet skrus på igjen og fungere uten både omfattende arbeid og investeringer, kommenterer hun.

– Vi skrudde av for tidlig

Senterpartiet var i sin tid, både som regjeringsparti og som opposisjonsparti, med på å stemme frem og vedta slukkingen av FM-nettet til fordel for DAB. Nå har de derimot snudd på hælen, og mediepolitisk talsmann i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, lover at de vil jobbe videre med radiodebatten.

– Dere har jo vært med og stemt for slukking av FM og innføring av DAB. Hva er grunnen til at dere snur med en gang man ser et fall i lyttertallene – burde man ikke forutsett et fall?

– Det virker ikke som man kunne forutsett det vi ser nå. Det står ikke til troende at de som ville at vi skulle gjøre dette forutså at de kommersielle aktørene skulle miste betydelige annonseinntekter, og at vi skulle befinne oss på lyttertall under 50 prosent av befolkningen. Da ville jo ikke politikerne gjennomført dette. Jeg tror de fleste skjønner at dette ikke var en god plan før alt var på stell med DAB. Vi skrudde av FM-nettet for tidlig, og det er mange som ikke er fornøyd med hvordan ting er i dag. Den beste løsningen er å skru det på igjen, svarer Sem-Jacobsen.

Les også: - Katastrofale tall for radiolytting i Norge

Les også: Slik svarer P4: - Ryktet om radioens død er sterkt overdrevet

– Jeg blir lei meg

Hun er overbevist om at hovedårsaken til de fallende lyttertallene kommer av slukkingen av FM-nettet. Sem-Jacobsen trekker frem Sverige, som har like lave historiske lyttertall denne sommeren, men hvor opp mot 70 prosent av befolkningen fortsatt lytter til radioen daglig.

– Når jeg ser tallene fra Kantar blir jeg lei meg. De kommersielle radiokanalene på det nasjonale DAB-nettet kunne også vise i vår at de taper stadig mer annonsekroner, så det er en tendens på gang som ikke er sunn for mediene. Mindre penger for å lage god radio, fører jo til dårligere innhold, sier Sem-Jacobsen.

Riksdekkende radio sluttet kl. 11.11 13. i desember i fjor å sende på FM-nettet i Troms, Finnmark og på Svalbard. Det markert også at hele Norge dermed var over på DAB.

Ikke alle har tatt imot den nye teknologien med glede. Norsk Lokalradioforbund har blant annet klaget inn slukkingen for EFTAs overvåkingsorgan ESA. 189 lokalradiostasjoner har foreløpig konsesjon til å sende på FM, og fortsetter med analoge sendinger ut 2021.

Denne saken ble først publisert på Kampanje.com.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 Rettshjelpskoordinator anslår minst 10.000 Nav-ofre bare etter 201205:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 FN: Nesten en halv milliard mennesker mangler arbeid04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina03:03 Toyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33 Etterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43 Viken kan ryke med Frp i opposisjon01:41 Flere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35 36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21 Rekordmange drap i Mexico i fjor00:17 Flere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45 Flertall for å avsette Trump i USA23:44 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32 Det hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15 Putin sparker sportsministeren23:10 Frode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09 Johnson gikk på nederlag i Overhuset23:07 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45 Flertall for å avsette Trump i USA22:18 Libanon har fått ny regjering22:09 Sagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44 Latterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30 Frp kraftig fram på ny gallup21:16 Ap og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51 Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31 Ikke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24 Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13 Knallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58 Nytt coronavirus har spredd seg til USA19:25 Sundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23 Østerriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41 Bondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39 Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35 Tyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30 – Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14 22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12 Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Frp rett til angrep på KrF-hjertesak15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger
Siste nytt
13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00PengerRettshjelpskoordinator anslår minst 10.000 Nav-ofre bare etter 201205:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenFN: Nesten en halv milliard mennesker mangler arbeid04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina03:03MotorToyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33NorgeEtterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43PolitikkViken kan ryke med Frp i opposisjon01:41VerdenFlere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35Verden36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21VerdenRekordmange drap i Mexico i fjor00:17NorgeFlere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45VerdenFlertall for å avsette Trump i USA23:44SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32VerdenDet hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15VerdenPutin sparker sportsministeren23:10NorgeFrode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09VerdenJohnson gikk på nederlag i Overhuset23:07SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45PolitikkFlertall for å avsette Trump i USA22:18VerdenLibanon har fått ny regjering22:09SportSagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44VerdenLatterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30PolitikkFrp kraftig fram på ny gallup21:16PolitikkAp og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51VerdenStoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31NorgeIkke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24NorgeHøie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13SportKnallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58VerdenNytt coronavirus har spredd seg til USA19:25SportSundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23SportØsterriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41PolitikkBondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39PolitikkAnklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35MotorTyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30Norge– Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14Norge22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12PengerErstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilFrp rett til angrep på KrF-hjertesak15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger
Populært