Meny

Kan ikke skru på FM-nettet igjen: - Finnes ingen av- og på-knapp

<p>Her startet radiobråket:</p><p>Slukkingen av FM-nettet har utløst masse kritikk og krav om å skru på FM-nettet igjen, senest denne uken etter svake lyttertall. Her er programleder Karen Marie Berg og Olav Viksmo Slettan som slukket FM-senderen i Tryvannstårnet 20. september i fjor.</p>
Her startet radiobråket: Slukkingen av FM-nettet har utløst masse kritikk og krav om å skru på FM-nettet igjen, senest denne uken etter svake lyttertall. Her er programleder Karen Marie Berg og Olav Viksmo Slettan som slukket FM-senderen i Tryvannstårnet 20. september i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Dessuten er deler av utstyret gitt bort til et afrikansk land, sier Norkring-direktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag denne uken gikk Senterpartiet ut og foreslo å kontre fallende lyttertall for radio med å skru på FM-nettet igjen. Ifølge tall fra Kantar TNS lyttet 56, 3 prosent av befolkningen til radio daglig i juni og den første uka i juli i år. Det er mer enn ti prosentpoeng lavere enn i samme periode for to år siden – noe som i praksis betyr 400.000 færre lyttere.

– De nye rekordlave lyttertallene er dramatiske. Det er presserende for både mediemangfoldet og beredskapen i landet vårt at radiolyttingen kommer seg opp på et helt annet nivå en dette. For å sikre radioens framtid er vi nødt til å skru på igjen det nasjonale FM-nettet før enda flere flykter fra radioen, sa Åslaug Sem-Jacobsen, som er mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, i en pressemelding.

Utspillet kom etter at reklameveteran Arne-Inge Christophersen sablet ned slukkingen av FM etter svake lyttertall i juli. Radiobransjen svarte derimot på forslaget med at den negative utviklingen kom før slukkingen av FM-nettet, og skyldtes økt konkurranse fra medier som Spotify, Netflix og Youtube.

– Det er for tidlig å sette to streker under svaret for hvordan radiolytting vil utvikle seg bare åtte måneder etter siste FM-slukking. Det er heller ikke fornuftig å trekke ut ett tall fra sommerferieperioden - når svært mange nordmenn reiser utenlands og bort fra radiomålingene, sa fungerende radiosjef i NRK, Jon Branæs, til Kampanje.

Les mer: - Trolig laveste lyttertall for radio i Norge etter krigen

Les også: Sp: - Skru på FM-nettet igjen

Torsdag kom det også frem at fallende lyttertall har fortsatt i den andre uken i juli, hvor 48,5 prosent av befolkningen lyttet til radioen daglig, noe som skal være Norges dårligste lyttertall siden krigen, ifølge Arne-Inge Christophersen

– Dette er ikke en «quick fix»

I 2017 ble FM-nettet slukket i Norge og DAB overtok.
I 2017 ble FM-nettet slukket i Norge og DAB overtok.

Det er det Telenor-eide selskapet, Norkring, som eide og driftet FM-nettet frem til det ble slukket i løpet av 2017. På vegne av NRK, Digitalradio Norge og Bauer Media har Norkring hatt ansvaret for utbyggingen av DAB-nettverket, og selskapet eier og drifter DAB i Norge.

Selv om Senterpartiet gjerne skulle sett at FM-nettet gjenoppstår, forteller kommunikasjonsdirektør i Norkring, Ingrid Dietrichson, at det ikke er gjennomførbart per dags dato.

– Dersom man skulle omgjort beslutningen må man bygge opp FM-nettet på nytt. Essensen er at det ikke finnes en av-og-på-knapp. Det må gjøres reinnstallasjoner og omfattende arbeid, da utstyr er fjernet og demontert, i et land som har krevende topografi og klima. Dette er ikke en «quick fix», FM-nettet er skrudd av og tatt fra hverandre, forteller Dietrichson.

Sendt til Afrika

Etter at FM-nettet ble skrudd av, ble de beste FM-senderne pakket ned av Norkring og sendt til Afrika.

– Deler av utstyret er sendt til Malawi da vi ønsket å gjenbruke det på en god måte, fortsetter hun, og henviser til samarbeidet med Plan Norge, hvor Norkring har sendt sine beste og nyeste FM-sendere for å utvide FM-nettet i Malawi.

Dietrichson vet ikke hvor mye det ville kostet å skulle etablere et nytt FM-nett i Norge, men hun understreker at det er et omfattende arbeid, og at det ligger mye teknisk arbeid bak forslaget Senterpartiet fremmer. Til sammenligning kostet det én milliard kroner å bygge ut DAB-nettet i tråd med regjeringens krav om dekning.

Sp uenig med Norkring

Senterpartiet og Sem-Jacbosen er på sin side uenig i at det ikke skal gå an å stable FM-nettet på beina igjen. Ifølge Sem-Jacobsen skal det holde å investere rundt 150 millioner kroner for å reetablere nasjonale FM-nett.

Etter at FM-nettet ble skrudd av, ble de beste FM-senderne pakket ned av Norkring og sendt til Afrika. Foto: NTB scanpix
Etter at FM-nettet ble skrudd av, ble de beste FM-senderne pakket ned av Norkring og sendt til Afrika. Foto: NTB scanpix

– Det er flere hovedsendere igjen, som man kan skru på, og omformere som også kan sende FM. Og ja, det er investeringer man må gjøre for å få det på landsdekkende basis. Jeg har vært i kontakt med folk som har arbeidet med å skru opp og ned FM-nettet, og de anslår at hvis man investerer maksimalt 150 millioner kroner så vil man ha FM-nettet oppe å gå igjen. Det er synd og merkelig at man hadde det så travelt med å ta store deler av nettet ned.

Ingrid Dietrichson stusser over tallet Sem-Jacobsen presenterer, da Norkring selv ikke vet hva en gjenåpning av FM-nettet vil koste, uten en utredning.

– Jeg vet ikke hvor Sem-Jacobsen har fått sin informasjon fra, men jeg kan forsikre deg om at per i dag kan ikke FM-nettet skrus på igjen og fungere uten både omfattende arbeid og investeringer, kommenterer hun.

– Vi skrudde av for tidlig

Senterpartiet var i sin tid, både som regjeringsparti og som opposisjonsparti, med på å stemme frem og vedta slukkingen av FM-nettet til fordel for DAB. Nå har de derimot snudd på hælen, og mediepolitisk talsmann i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, lover at de vil jobbe videre med radiodebatten.

– Dere har jo vært med og stemt for slukking av FM og innføring av DAB. Hva er grunnen til at dere snur med en gang man ser et fall i lyttertallene – burde man ikke forutsett et fall?

– Det virker ikke som man kunne forutsett det vi ser nå. Det står ikke til troende at de som ville at vi skulle gjøre dette forutså at de kommersielle aktørene skulle miste betydelige annonseinntekter, og at vi skulle befinne oss på lyttertall under 50 prosent av befolkningen. Da ville jo ikke politikerne gjennomført dette. Jeg tror de fleste skjønner at dette ikke var en god plan før alt var på stell med DAB. Vi skrudde av FM-nettet for tidlig, og det er mange som ikke er fornøyd med hvordan ting er i dag. Den beste løsningen er å skru det på igjen, svarer Sem-Jacobsen.

Les også: - Katastrofale tall for radiolytting i Norge

Les også: Slik svarer P4: - Ryktet om radioens død er sterkt overdrevet

– Jeg blir lei meg

Hun er overbevist om at hovedårsaken til de fallende lyttertallene kommer av slukkingen av FM-nettet. Sem-Jacobsen trekker frem Sverige, som har like lave historiske lyttertall denne sommeren, men hvor opp mot 70 prosent av befolkningen fortsatt lytter til radioen daglig.

– Når jeg ser tallene fra Kantar blir jeg lei meg. De kommersielle radiokanalene på det nasjonale DAB-nettet kunne også vise i vår at de taper stadig mer annonsekroner, så det er en tendens på gang som ikke er sunn for mediene. Mindre penger for å lage god radio, fører jo til dårligere innhold, sier Sem-Jacobsen.

Riksdekkende radio sluttet kl. 11.11 13. i desember i fjor å sende på FM-nettet i Troms, Finnmark og på Svalbard. Det markert også at hele Norge dermed var over på DAB.

Ikke alle har tatt imot den nye teknologien med glede. Norsk Lokalradioforbund har blant annet klaget inn slukkingen for EFTAs overvåkingsorgan ESA. 189 lokalradiostasjoner har foreløpig konsesjon til å sende på FM, og fortsetter med analoge sendinger ut 2021.

Denne saken ble først publisert på Kampanje.com.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Frp kan stille seg bak avtalen Solberg presenterte fredag kveld21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stiller bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker
Siste nytt
21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkFrp kan stille seg bak avtalen Solberg presenterte fredag kveld21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stiller bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker
Populært