Knusktørre parker: – Vi får plenørkener

Flere områder i Sofienbergparken og de andre parkene i Oslo er fullstendig tørt. Foto: Jantra Hollum.
Flere områder i Sofienbergparken og de andre parkene i Oslo er fullstendig tørt. Foto: Jantra Hollum.

De høye temperaturene og den lite nedbørsmengden i sommer har rammet Oslos parker og grøntanlegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av Oslos parker er gulere enn de er grønne- det ser mer ut som midt i oktober enn midt i sommerferien.

CICERO-forsker Bjørn Samset mener varmen og tørken så langt i 2018 har vært helt eksepsjonell, skrev NRK forrige uke. Årets sommer omtales som den verste tørkesommeren siden 1947, som har ført til akutt formangel og et hundretalls skogbranner.

– Ikke bekymret

Seniorforsker for Norsk institutt for naturforskning, Odd Egil Stabbetorp, med blant annet botanikk og bevaringsbiologi som kunnskapsområder, er derimot ikke bekymret.

Les også: Mange drikker i Oslos parker i varmen – men er det egentlig lov?

– Grøntanleggene og parkene restituerer seg nok veldig fort. Plantene er fryktelig robuste. Det at de visner er en strategi, så ikke rota dør. De kvitter seg med bladverket for å unngå videre forbruk av vann. Jeg vil tro det kommer til å se veldig mye bedre ut så fort vi får en regnperiode, forteller han.

Han legger vekt på at plenene er så tørre nå fordi de er så kortklipt:

– Hvis det hadde vært høyere gress og hvis man lot det blomstre opp kløver på disse plenene, hadde områdene tålt tørken mye bedre. Det vi får nå er en slags plenørken, som er artsfattige områder. Vi burde vende oss til en annen estetisk profil enn kortklipte plener, og heller venne oss til eng-aktige og høyvokste plener.

Les også: Slik rammer tørken Norge

Et unntak

CICERO-forsker Bjørn Samset fortalte til NRK at tørkesommeren skyldes klimaendringer. Denne påstanden stiller Stabbetorp seg kritisk til.

– Hvis man ser på værstatistikken for Østlandet over lengre tid, så har ikke sommerne blitt noe varmere eller tørrere. Tørkeperioder har kommet relativt regelmessig. Jeg ser på denne sommeren her som et unntak.

Les også: Årets tørkesommer kan bli den verste siden 1947

Må tenke annerledes

Oslo kommune har per i dag vanningssystemer flere steder, hovedsakelig i sommerblomstbed og rosebed, ifølge fungerende avdelingsdirektør på byrom og grønt, Helene G. Berger.

– Dersom tørkesomrene fortsetter, må vi helt klart tenke annerledes. Blant annet må vi bruke av vann som ikke er drikkevann til vanning. Det kan for eksempel være overvann, som prosjektet Foreva som Statens vegvesen hadde noen år tilbake. Her så man hvordan overvann fra vi kan magasineres og brukes til vanning av grøntanlegg, sier Berger.

Hvordan løser dere problemer med tørken i byens store parker?

– Det er ikke noe spesielt ekstra vanning i større parker som Frognerparken og Tøyenparken. Vi har vanningsanlegg på alle rosene i Frognerparken. Der det er plantet sommerblomster og trær under etableringsskjøtsel så vanner vi disse.

Les også:
Ekstremvarmen kan gi veldig mye veps Det tørre og varme været kan gjøre nedbøren skadelig Varmen kan gi barkbilleutbrudd

Denne saken ble først publisert i Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært