Nordiske naboer vil ha egen union – Norge fornøyd med EØS

Statsministrene Stefan Löfven fra Sverige, Lars Løkke Rasmussen fra Danmark, Erna Solberg fra Norge, Juha Sipilä fra Finland og Bjarni Benediktsson fra Island under nordisk statsministermøte i Bergen i mai i fjor. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Statsministrene Stefan Löfven fra Sverige, Lars Løkke Rasmussen fra Danmark, Erna Solberg fra Norge, Juha Sipilä fra Finland og Bjarni Benediktsson fra Island under nordisk statsministermøte i Bergen i mai i fjor. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens et forbund av nordiske land er den foretrukne alliansen for svenskene og danskene, foretrekker et flertall av nordmenn dagens EØS-avtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er konklusjonen i en spørreundersøkelse som blant andre norske Klassekampen har fått gjennomført.

Selv om Storbritannia er på vei ut av EU, ser det ikke ut til at Sverige og Danmark vil gjøre det samme. Ifølge undersøkelsen skyldes det trolig mer en mangel på alternativer enn genuin begeistring for EU, skriver avisen.

I undersøkelsen svarer 47 prosent av svenskene og 45 prosent av danskene at dersom det ble etablert et nordisk forbund bestående av Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, med en felles politikk innenfor en rekke områder, som miljø, utenrikspolitikk og handel med EU og andre land, så ville de foretrukket en slik allianse.

De norske respondentene fikk alternativet å fortsette med dagens modell med EØS-avtalen, noe 52 prosent svarer at de ønsker. 31 prosent ønsker helst et nordisk forbund, mens kun 10 prosent velger EU.