Stor økning i andelen som får studieplass på yrkesfag

Mer enn 34.500 elever har fått plass på yrkesfag når de begynner på vidergående denne høsten. Andelen er betydelig høyere enn det den har vært de siste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt er det i underkant av 69.500 elever som skal begynne på det første året i videregående opplæring i høst, og for første gang på mange år er det like mange som begynner på studiespesialisering og yrkesfag. De fire siste årene har yrkesfagandelen ligget på mellom 48 og 49 prosent.

Årets inntakstall viser at det er studieprogrammene helse- og oppvekst og bygg- og anleggsteknikk som øker mest, der henholdsvis 203 og 220 flere elever enn i fjor har fått plass på førsteåret.

Økningen speiler i stor grad søkertallene Kunnskapsdepartementet publiserte i vår. De viste at det var 1.200 flere elever som søkte seg til førsteåret på yrkesfag i år sammenlignet i fjor, og at økningen var størst innen fagområdene naturbruk, bygg, og helse- og oppvekst.

I likhet med foregående år er det også i år mange som ikke fikk tilbud om studieplass gjennom førsteinntaket. Av i alt 190.698 søkere til alle tre årene på videregående, står over 11.000 nå på venteliste, mens 3.000 har blitt avvist av ulike grunner.

Av de 92 prosentene som fikk tilbud om plass, var det kun 85 prosent som fikk tilbud om førsteønsket sitt, noe som er litt færre enn i fjor, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Totalt sett var det 1.600 færre søkere til studieplasser på videregående i år sammenlignet med fjoråret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært