«Mirakelpredikantene» dropper ikke markedsføring av helbredelse

Foto: Frank May / NTB scanpix
Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Predikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen bestrider ifølge VG at markedsføringen av deres forbønnsmetoder er ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Predikantenes markedsføring er i stor grad basert på magasiner der personer står fram og forteller at de er blitt helbredet av bønn.

Vitnesbyrdene som gis i disse bladene, er brudd på loven, mener Forbrukertilsynet, som ifølge VG har gitt predikantene frist til 10. juli til å endre eller avslutte markedsføringen. Ingen av virksomhetene har gjort dette, og Forbrukertilsynet kan vedta bøter i millionklassen.

Tilsvar

Predikantenes stiftelser har mulighet til – og benyttet seg av denne – til å bestride tilsynets konklusjon og gi et tilsvar.

Etter VGs avsløringer om de såkalte «mirakelpredikantene» på forsommeren, la både Pedersen og Edvardsen ned teletorgtjenesten der de har solgt bønner og «Guds helbredelse» over telefon, men de vil ikke gi seg med markedsføringen av helbredelse ved forbønn.

Advokat John Christian Elden svarer på vegne av Pedersen at tilsynet må vurdere hans klients innsigelser før de eventuelt fatter vedtak og at det ikke er fattet slikt vedtak ennå. Tom Roger Edvardsen har ikke besvart VGs henvendelser om saken.

Nøktern og saklig

Lov om alternativ behandling sier at alternative behandlerne ikke får behandle allmennfarlige, smittsomme sykdommer eller alvorlige sykdommer, og at markedsføringen skal være nøktern og saklig.

Forbrukertilsynet mener predikantene tråkker over streken her og retter ulovlig markedsføring mot syke mennesker. Pedersen og Edvardsen henviser på sin side til at «alminnelig religiøs virksomhet som forbønn for syke», ikke skal regnes som alternativ behandling og at det er religionsfrihet i Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært