Miljøvernere ber Elvestuen stille tøffere krav til engangsplast-bransjen

Under årets strandryddeuke ble det funnet store mengder plast, mikroplast og annet skrot i strandkanter rundt om i hele landet. Her fra Bygdøy i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Under årets strandryddeuke ble det funnet store mengder plast, mikroplast og annet skrot i strandkanter rundt om i hele landet. Her fra Bygdøy i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima- og miljøministeren inviterer på ny til næringslivsdugnad for å kutte bruken av engangsplast. Naturvernforbundet mener han heller bør komme med krav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har tirsdag invitert ulike deler av plastbransjen til Oslo for å diskutere hvordan produsenter, importører og forhandlere kan samarbeide for å redusere unødvendig bruk av engangsartikler. Møtet er det siste av flere Elvestuen har invitert til den siste tiden.

Naturvernforbundet mener initiativet er positivt, men understreker at regjeringen selv bør komme på banen med tiltak dersom den vil få bukt med forurensningen fra engangsartikler av plast.

– Den enkleste måten å få bukt med problemet på er gjennom et forbud mot helt unødvendig engangsplast. Dessverre vet vi at regjeringen ikke går inn for et sånt forbud nå, sier leder i Naturvernforbundet Silje Lundberg til NTB.

– En gang i framtiden

Elvestuen selv har tidligere uttalt at det vil komme forbud mot engangsartikler av plast i Norge en gang i framtiden, uten å si noe nærmere om nøyaktig når.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mellomtiden har han oppfordret næringslivsaktører til å selv se på hvordan de kan kutte i produksjon, import og salg av engangsplast, slik Hurtigruten gjorde da de på eget initiativ nylig besluttet å kutte ut all engangsplast på sine skip.

– Forbudet vil komme i Norge, og også i resten av Europa, men lovendringer tar tid. Vårt budskap er at det er ingen grunn til å vente. Det er veldig bra at Hurtigruten går foran, sa Elvestuen om båtreiseselskapets tiltak.

– Trenger krav

Flere andre store norske næringslivsaktører har også allerede tatt grep for å bli kvitt plast, og Lundberg tror det er fullt mulig å motivere dem til å kutte enda mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forbrukerne ønsker dette velkomment, og jeg tror bransjen tjener på det. Stadig flere er opptatt av dette, sier hun.

Hun mener imidlertid at Elvestuen og regjeringen godt kan være enda strengere med næringslivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen bør se på om det er mulig å innføre noen konkrete krav. Mye av den mest unødvendige plasten som brukes i dag, for eksempel plasten utenpå trepakninger av allerede plastinnpakkede kvikk-lunsj-sjokolader, bør man kunne kreve at produsentene minimerer bruken av, sier Lundberg.

Hun foreslår også å utvide panteordningen til å gjelde flere plastartikler enn tomflasker.

– Denne ordningen fungerer veldig bra, så man bør se på om det er mulig å gjøre det samme med annen stor emballasje, sier Lundberg.

Havner i havet

Marin forsøpling og spredning av mikroplast er et av de raskest voksende miljøproblemene globalt, og engangsartikler av plast er en stor del av dette problemet.

I ryddeaksjoner både i Norge og ellers i Europa er det funnet store mengder engangsartikler av plast på strender og langs kysten.

Senest i mai under årets strandryddeuke, der både Elvestuen selv og statsminister Erna Solberg (H) deltok, ble det funnet 11.000 bomullspinner, 14.000 drikkeflasker, 3.000 snusbokser, og 900 fiskegarn, ifølge Hold Norge Rent.