Tilsynsutvalg slakter politiarresten i Bergen

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kun 2 av de 25 cellene i Bergens sentralarrest har dagslys inn. Det finnes ikke luftegård eller luftecelle og heller ikke legerom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det framgår ifølge Bergens Tidende av en rapport om Bergens politiarrest, levert i juni av et sentralt tilsynsutvalg etter at det blant annet i både 2014 og 2016 kom kritikk mot utformingen av arrestlokalene.

Ifølge rapporten er politiarresten i Norges nest største by så bygningsmessig utdatert at systematiske brudd på menneskerettighetene er umulig å unngå. Både Europarådets torturforebyggingskomité og Barneombudet har vært på besøk i år og vil komme med rapporter etter hvert.

Rundt 3.500 personer er innom de 25 cellene hvert år, alt fra overstadig berusede til personer pågrepet for vold og drap. Advokat Arne Gunnar Aas deltok ved tilsynet og oppfatter forholdene i Bergen som dårligere enn noen andre steder han har vært.

– Lite har skjedd siden vi tok opp de samme tingene for fire år siden, sier Aas, som er medlem av Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg.

Fagleder for arrest, Arne Gustav Lien, sier til avisa at de ansatte føler det som en stor plikt å ivareta folk best mulig, men at det ikke er enkelt på det utdaterte anlegget. Uten dagslys inn på en celle er det for eksempel vanskelig å dempe følelsen av isolasjon.

Advokat Rolf Knudsen, leder av Bergen forsvarerforening, sier situasjonen er uholdbar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært