Rapport: Forslag om skuddpremie på villsvin

Et avlsvillsvin i Hallingby i Buskerud. Ville varianter av dyret skaper store problemer for landbruket, ifølge en rapport.
Et avlsvillsvin i Hallingby i Buskerud. Ville varianter av dyret skaper store problemer for landbruket, ifølge en rapport. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

En absolutt geografisk grense for villsvin og skuddpremie på dyrene er blant forslagene for å holde bestanden nede i Norge. Det kommer fram i en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Nationen er rapporten « Villsvin – problem for mange, nytte for få » laget av Agri Analyse på oppdrag fra Norges Bondelag, Norsvin og Animalia. Rapporten tar blant annet for seg problemene som villsvin skaper i Sverige.

– Man må lage noen absolutte grenser som sier hvor denne arten ikke skal være. En fordel er at villsvinene i Norge har kommet inn fra sørøst, og der har vi Haldenvassdraget som går nord-sør og skrår ut til Halden. Det er en naturlig linje, og selv om villsvin kan svømme, har vassdraget fungert som en naturlig barriere, sier daglig leder Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse.

Han anbefaler en grense som ikke suggeflokker med unger skal få etablere seg vest for her i landet.

Ifølge Smedshaug er effekten på jordbruket den største ved å få inn villsvin, blant annet for potet- og grønnsaksåkere. For gressproduksjon er forurensning av fôr et problem, ifølge analysesjefen. Han trekker også fram ødelagte hager, parker og kirkegårder som problemer. Dessuten forårsaker villsvin trafikkulykker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært