Naturvernforbundet oppfordrer nordmenn til å spare på vannet

Se video: Slik kan du spare på vannet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høye temperaturer og minimalt med nedbør så langt i sommer gjør at grunnvannsnivået i Norge er på sitt laveste siden målingene startet, ifølge NVE.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I størstedelen av Norge er grunnvannsvnivået på rødt, som betyr at det er svært lavt.

– Det er veldig liten vannføring mot det som er normalt for juli. Kartet viser røde tall for hele landet, sier hydrolog Inger Karin Engen i NVE til NRK.

Grunnvannstanden er lav over hele Sør-Norge og Trøndelag. Også i Nordland, Troms og Finnmark er vannstanden og grunnvannstanden lav.

Datovanning i Oslo

Så mye vann bruker de forskjellige aktivitetene (cirkatall):

  • Vannspreder bruker 1000 - 1500 liter i timen
  • Et fullt badekar tar 200 – 300 liter vann
  • Dusj er cirka 15 liter i minuttet – halvparten om du har sparedusj
  • Trekke ned i vanlig do er 6 liter
  • La springen renne for å få kaldt vann – cirka 1 liter per 5. sekund.
  • Pusse tenner og vaske hender med rennende vann, cirka 1 liter per 10. sekund
  • Vaskemaskin cirka 20 liter per vask
  • Oppvaskmaskin 20 liter per vask
Kilde: Naturvernforbundet

Tidligere i sommer innførte vann- og avløpsetaten et midlertidig vanningsforbud i Oslo kommune, som senere ble opphevet.

Fredag innførte etaten datovanning i Oslo.

Det innebærer at husstander med adresser som har oddetallsnummer kan vanne på oddetallsdatoer mellom klokken 21:00 og 23:00. Husstander med adresser som har partallsnummer kan vanne på partallsdatoer mellom klokken 21:00 og 23:00.

– Det betyr at du har mulighet til å vanne med spreder eller vannslange annenhver dag. Det er fremdeles tillatt å vanne med vannkanne til alle tider, skriver vann- og avløpsetaten i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: NVE: – Rekordlavt grunnvannsnivå

Oppfordrer til dugnad

Det er ikke bare Oslo og omegn som er rammet av lav grunnvannsstand. Det er tilfellet over store deler av landet. Vann- og avløpsetaten i Bergen har ikke innført datovanning eller andre vanningsforbud på dette tidspunktet, men oppfordrer beboerne i kommunen til å tenke over vannforbruket sitt.

– Vi oppfordrer folk til dugnad for å spare på vannet, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er tørke og svært varmt over store deler av landet. Vi vet ikke hvor lenge vi må vente på regn, og da bør hver og en av oss vise ansvar og unngå å sløse med vannet.

Klarer du under 100?

Det varme sommerværet førte til at vannstanden er historisk lav flere steder. Her er et bilde fra vannmagasinet Gjevilvatnet i Oppdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Det varme sommerværet førte til at vannstanden er historisk lav flere steder. Her er et bilde fra vannmagasinet Gjevilvatnet i Oppdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Esmark og Naturvernforbundet mener alle bør ta et ansvar for eget vannforbruk da over 40 prosent av vannforbruket skjer i husholdningene. Gjennomsnittlig vannforbruk for en privatperson i Norge er cirka 180 liter i døgnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun oppfordrer nordmenn til å se om de klarer å holde seg under 100 liters vannforbruk i døgnet.

En vannspreder bruker mellom 1000 liter og 1500 liter per time. Det vil si at på en time bruker en standard vannspreder cirka like mye vann som 10 personer bruker på et helt døgn. Om vi lar sprederen stå på et helt døgn, så har en eneste vannspreder brukt like mye vann som 240 personer på tilsvarende tid.

Naturvernforbundets tips for å spare vann:

  • Ikke vann gresset! La plenen bli gul, den kommer seg igjen når tørken er over.
  • Må du absolutt vaske bilen, terrassen eller markisen nå i sommer, så bruk bøtte og kost og minimaliser bruken av hageslange.
  • Skal du vanne blomstene – bruk vannet fra oppvasken, fra potetene eller til og med fra dusjen i morges. Blomster, busker og trær tåler både såperester og møkkete vann.
  • Unngå å fylle badekaret.
  • Dusj kortere og bruk sparedusj.
  • Ikke trekk opp unødig i toalettet.
  • Kjør vaskemaskin og oppvaskmaskin når de er ordentlig fulle.
  • Ha alltid en flaske eller mugge med kaldt vann i kjøleskapet, og fyll den opp etter hvert. Da unngår du å la springen renne for å få kaldt drikkevann. Fra en vanlig kjøkkenkran på full guffe kan det renne ut 1-2 liter vann per 10. sekund. Frys ned og bruk isbiter.

Les også:

Det tørre og varme været kan gjøre nedbøren skadelig

Strømprisen opp for tredje uke på rad

Fortsatt sommervær i lang tid framover