Bøndene med blandede følelser om krisetiltak mot tørken

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale før møtet med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag mandag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale før møtet med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag mandag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bondeorganisasjonene hadde blandede følelser etter at Landbruksdepartementet la fram elleve nye tiltak for å bedre krisesituasjonen for bøndene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om nye tiltak for kriserammede bønder:

* Forskuddsutbetalingen for avlingsskade økes fra 50 til 70 prosent.

* Man vil prioritere rask behandling av søknader om avlingsskadeerstatning.

* Bønder vil få dispensasjon fra kravet om fôropptak på beite. Dette vil gjøre det mulig med tilleggsfôring på beite samtidig som bonden kan motta beitetilskudd.

* Departementet planlegger å opprette nye, midlertidige, kontrollsteder av innføring av fôr. I dag er det kun Oslo og Borg havn som kan kontrollere fôret, og dermed må skipene med importfôr ofte seile omveier.

* Mattilsynet vil prioritere tilsyn av innførsel av fôr og omsetningen av dette. Kravene for import av høy og halm fra land utenfor EØS vil også bli vurdert.

* Økt bruk av halm til fôr.

* Mattilsynet vil behandle en søknad om å bruke matkorn som såkorn i 2019-sesongen.

* Det vil bli gitt dispensasjon for å beholde tilskudd til økologisk grønngjødslingsareal selv om arealet blir brukt til fôr eller beite.

* Det vil bli gitt dispensasjon til å høste areal med fangvekster og samtidig opprettholde tilskudd til fangvekster over Regionalt Miljøprogram.

* Departementet vil be Omsetningsrådet om å vurdere behovet for at Felleskjøpet (markedsregulator) bygger opp større såkornlager.

* Departementet vil sammen med jordbruksorganisasjonene gå gjennom hvordan avlingsskadeordningen dekker framtidige behov.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) presenterte tiltakene etter et krisemøte med Bondelaget og Norges Bonde- og Småbrukarlag mandag ettermiddag.

Mens mange nyter Syden-temperaturene som har vært i Sør-Norge i sommer, gjør den verste tørken siden 1947 at bøndenes fôravlinger er langt under det normale. Bønder ser seg blant annet nødt til å slakte dyr på grunn av fôrmangelen.

– Vi har hatt en ekstremt krevende sommer. Denne tørkesituasjonen har vært utfordrende for mange bønder, og spesielt for husdyrprodusentene, sa Dale.

Kniven på strupen

Før møtet var det knyttet spenning til om bøndene ville få økonomisk støtte. Det fikk de ikke, og det bekymrer Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS)

– Bønder ringer meg daglig og forteller at den økonomiske situasjonen gjør at de har kniven på strupen. At det nå skal gjennomføres en prosess hvor flere partier skal være involvert, gjør meg bekymret, sier Furuberg.

For landbruksministeren kunne ikke love økonomisk støtte under mandagens møte, men han vil sette i gang samtaler som kan gi politiske endringer.

– Det er flere andre spørsmål av økonomisk karakter. Der vil vi gjøre et faglig arbeid de kommende ukene som vil danne grunnlag for senere politiske drøftinger. Vi avklarer ikke dette i dag, men fortsetter med konstruktiv dialog med landbruksorganisasjonene, sa Dale.

– Det er altfor tøft å vente med en avklaring når Stortinget møtes først i oktober, var Furuberg sitt svar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den verste tørken på over 70 år har denne sommeren rammet store deler av norsk landbruk. Dette bildet er tatt i Re i Vestfold. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den verste tørken på over 70 år har denne sommeren rammet store deler av norsk landbruk. Dette bildet er tatt i Re i Vestfold. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Kommet langt

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag understreker også viktigheten av en avklaring rundt den økonomiske situasjonen

– Vi har blitt enige om en administrativ prosess videre. Men vi ser at det er nødvendig med en økonomisk avklaring så raskt som mulig, slik at bøndene slipper å måtte utføre en utilsiktet nedslakting av dyra, sier Bartnes.

Bartnes sier møtet var positivt, og at han er fornøyd.

– Vi har presentert konkrete tiltak, og vi har kommet langt for å komme til enighet om regelverksendringer som gir handlingsrom for bonden. Det er viktig at vi har maksimalt fokus på tiltakene vi kan gjøre noe med, sa han.

Les også: Lite nedbør i sikte for tørste jorder i Sør-Norge

Gir flere dispensasjoner

Myndighetene har allerede innført flere tiltak, men ser seg nå nødt til å ta ytterligere grep.

– Nå står vi overfor en situasjon med værutsikter som tilsier at vi ikke kan håpe på ekstremt store tredjeavlinger, som normalt kunne berget situasjonen, sa landbruksminister Dale.

Han lanserte elleve punkter som i første omgang skal bidra til å hjelpe bøndene.

Blant annet vil man framover gi dispensasjon på kravet om fôropptak på beite, og forskuddsutbetalingene på avlingsskadeerstatning blir økt til 70 prosent av summen. Det opprettes samtidig flere kontrollstasjoner, slik at importert fôr kan losses av på flere havner.

I tillegg ønsker regjeringen å legge til rette for at bøndene får bruke matkorn som såkorn det kommende året, noe Felleskjøpet har foreslått. Det gis også dispensasjon slik at økobønder kan bruke sine områder til fôr og beite, og fortsatt få tilskudd.

Dårlige prognoser

Meteorologene kan foreløpig ikke love noen umiddelbar bedring i været for de tørkerammede bøndene.

– Østafjells blir det nok tørt til og med fredag med temperaturer på rundt 30 grader. I helgen kan det komme en del kraftige byger med torden, hvor hver byge kan ha med seg 5–10 millimeter nedbør, men det vil være store lokale forskjeller, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

– På Vestlandet og i Trøndelag ser det likevel ut til at det i begynnelsen av uka vil komme noe nedbør. Det vil nok likevel bare komme mellom 10 og 15 millimeter, så det vil trolig fremdeles være ganske tørt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden