Amundsen med kraftig utbrudd: – Venstresiden bruker Utøya for å stilne innvandringskritiske ytringer

<p>Frp-politiker Per-Willy Amundsen skriver i et Facebook-innlegg at han ikke aksepterer, det han kaller, venstresidens spilleregler. </p>
Frp-politiker Per-Willy Amundsen skriver i et Facebook-innlegg at han ikke aksepterer, det han kaller, venstresidens spilleregler.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I et knusende Facebook-innlegg langer tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) ut mot venstresiden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Mange venstreradikale er grunnleggende udemokratiske og forsøker å begrense ytringsfriheten til sine motstandere ved å fremstille dem som farlige ekstremister.»

Slik lyder deler av Facebook-innlegget til Frp-politiker Per-Willy Amundsen. Innlegget til den tidligere justisministeren kommer som en reaksjon på et innlegg Lars Gule, førsteamanuensis ved OsloMet, publiserte søndag kveld.

Innlegget har tittelen «22. juli og oppgjøret med ekstremismen». I innlegget skriver Gule blant annet at partiene som hatefulle ekstremister sogner til, har et større ansvar for å ta et oppgjør med ekstreme meninger. Han nevner spesifikt Frp og skriver:

«Fremskrittspartiet er det partiet på Stortinget med flest ekstreme enkeltstandpunkter og framtredende ledere med ekstreme uttalelser. Nei, FrP som helhet er IKKE et ekstremt parti, det er et høyrepopulistisk (opportunistisk) parti. Det forhindrer ikke at det rommer ekstreme enkeltstandpunkter i stor grad(...).»

Les også: Frp og Venstre i strid om asylavtale

«Spinnville og fornærmende»

Uttalelsene i Gules innlegg har fått Amundsen til å reagerte sterkt. I sitt eget innlegg skriver han blant annet at Gule går svært langt i å klistre terrorhandlingene 22. juli til Frp.

Amundsen kaller uttalelsene til Gule for spinnville og fornærmede, og kaller det et «100 prosent legitimt standpunkt» å mene at Norge og Europa må begrense innvandringen fra muslimske land.

«Derfor er det skremmende at personer på venstresiden bruker syvårsdagen for de forferdelige terrorhandlingene som rammet AUF og regjeringskvartalet, som begrunnelse for å stilne innvandringskritiske ytringer», skriver Amundsen.

Frp-politikeren oppfordrer videre til en fri, anstendig og opplyst debatt, uten bruk av stygge triks for å kneble meningsmotstandere.

I en kommentar under Amundsens innlegg skriver Gule at det er Amundsen som prøver å kneble ham.

Eirin Kristin Sund, tidligere Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, kritiserer Amundsen i et innlegg, og skriver at det er nødvendig med en debatt om innvandringskritiske stemmer:

«Vi må også tørre ta en debatt om hatet, konspirasjonsteoriene og de høyre-ekstreme kreftene som er på fremmarsj.»

Talte om ytringsfrihet

Da det midlertidige minnesmerket ved Regjeringskvartalet ble avduket søndag, syv år etter terrorangrepet, talte statsminister Erna Solberg (H) om nettopp ytringsfrihet og ekstremisme:

– Vi skal ha stor takhøyde i det offentlige ordskiftet. Samtidig ser vi en økende grad av polarisering og falske nyheter. Det kan true demokratiet. I dag vet vi at den høyreekstreme terroristen befant seg i et ekkokammer med meningsfeller som delte hans konspiratoriske verdensbilde. Et verdensbilde preget av fremmedfrykt. Og en tanke om at det finnes et oss og et dem i dette landet, sa Solberg.

Ovenfor NTB har Solberg understreket at det er viktig med åpne og ærlige debatter, men at de må være saklige. Solberg har også sagt at høyreekstreme holdningene er en stor utfordring.

Les også: Nasjonalt minnesmerke og oppgjør med hatet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden