Meny

Lite nedbør i sikte for tørste jorder i Sør-Norge

Det er tørt på svært mange jorder i Sør-Norge for tiden. Foreløpig er det heller ikke ventet noen lengre perioder med regn. Her fra Aurskog-Høland i Akershus. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Meteorologen kan ikke love noen umiddelbar bedring for tørkerammede bønder. Nå setter bøndene sin lit til at landbruksministeren kan bidra med tiltak.

Mens mange nyter Syden-temperaturene som har vært i Sør-Norge i sommer, gjør den verste tørken siden 1947 at bøndenes fôravlinger er langt under det normale.

Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt kan ikke love noen lengre perioder med regn i sør den nærmeste tiden.

– Østafjells blir det nok tørt til og med fredag med temperaturer på rundt 30 grader. I helgen kan det komme en del kraftige byger med torden, hvor hver byge kan ha med seg 5–10 millimeter nedbør, men det vil være store lokale forskjeller, sier Moxnes.

– På Vestlandet og i Trøndelag ser det likevel ut til at det i begynnelsen av uka vil komme noe nedbør. Det vil nok likevel bare komme mellom 10 og 15 millimeter, så det vil trolig fremdeles være ganske tørt.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Bøndene møter landbruksministeren

Tørken har blant annet gjort at mange bønder har måttet kjøpe fôr fra utlandet for å ha nok mat til dyrene sine. Samtidig melder slakteriene om stor pågang fra bønder som ser seg nødt til å slakte dyr på grunn av fôrmangelen.

Mandag ettermiddag skal Bondelaget og Norges Bonde- og Småbrukarlag i møte med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) om tørkekrisen i landbruket. Her vil de be regjeringen om krisehjelp til norske bønder.

– Til møtet har vi med oss konkrete elementer til en krisepakke som vi vil diskutere med statsråden. Tiltakene er både økonomiske og regelverksendringer for avlingsskadeordningen som kan bidra til at bonden vil være bedre i stand til å takle den vanskelige situasjonen, sa leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til NTB i forrige uke.

Bøndene har foreløpig ikke utdypet hvilke økonomiske tiltak og regelverksendringer organisasjonene vil be om på møtet.

Aktuelt:  Skogarbeidere kan bli permittert på grunn av tørken

Flere tiltak fra regjeringen

Fra før har landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) innført flere tiltak for å hjelpe bøndene under tørkekrisen. Dette er noen av tiltakene:

* 13. juli ble tollen på import av høy og halm fjernet for å gjøre det billigere å kjøpe fôr fra utlandet.

* Det gis i år også arealtilskudd for korn selv om kornet blir slått til grovfôr.

* Bønder som velger å slå kornet tidlig får også hjelp ved at tollen på raigrasfrø er satt ned, slik at bøndene kan så gress på kornarealene i håp om å få en fôravling sent i september dersom nedbøren kommer.

* Bønder som har havnet i en vanskelig likviditetssituasjon kan også søke Landbruksdirektoratet om forskudd på inntil 50 prosent av antatt erstatning for avlingsskade.

* I tillegg kan økobønder søke Debio om å få bruke konvensjonelt fôr.

Dale har likevel vært klar på at det er begrenset hvor mye politikere kan gjøre for å redde inn avlingene.

– Politikken kan ikke alene kompensere for manglende regn, og vi er klar over at det vil bli en krevende høst og vinter for mange bønder, sa Dale til NTB tidligere denne måneden.

Aktuelt:  Sverige: – Kjemper mot den største brannen i moderne tid

Populært