Hussaini: – I dag skal vi minnes – i morgen skal vi kjempe

AUF-leder Mani Hussaini (i hvit skjorte) var en av mange talere på minnemarkeringen på Utøya søndag. Etter ham talte Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AUF-leder Mani Hussaini (i hvit skjorte) var en av mange talere på minnemarkeringen på Utøya søndag. Etter ham talte Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-leder Mani Hussaini lovet i sin minnetale på Utøya å aldri glemme dem som ble drept eller dem som kom hjem. Han sa også at kampen mot hatet må tas hver dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunnen til at vi møtes er så vond og fortsatt uvirkelig. Da er det fint å være sammen og føle på det sterke fellesskapet vi har her i dag, åpnet AUF-lederen da han talte til dem som var kommet til minnemarkeringen på Utøya.

Han snakket om paradiset som på få timer ble til et helvete på jord.

– 69 mennesker kom seg aldri av øya: Det er en smerte som aldri vil gå over. Savnet og sorgen kjenner vi hver dag, men ekstra sterkt i dag, sa Hussaini, før han henvendte seg spesielt til de etterlatte.

Han minnet dem på «at vi tenker på dere, at vi snakker om barna deres, at vi aldri kommer til å glemme dem».

– Blir aldri ferdig med 22. juli

AUF-lederen tok også opp at mange fortsatt sliter med traumer og senskader og at mange føler seg glemt av samfunnet.

– Dagen i dag er derfor også en påminnelse om at vi må fortsette å stille opp, både som storsamfunn og enkeltpersoner. For 22. juli er noe vi aldri blir ferdig med. For noen er det 22. juli hver dag, sa Hussaini.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å minnes dem som drepte, benyttet han også anledningen til minne om at det som skjedde den dagen for sju år siden ikke var et tilfeldig angrep på ungdom.

– Det var politisk terror rettet mot AUF, Arbeiderpartiet og regjeringen.

– Oppgjøret må tas hver dag

Hussaini sa også at «oppgjøret med hatet som drepte, tok vi kanskje ikke sterkt nok de første årene». Han manet til å fortsatt bekjempe hatet og minnet om at det er en vedvarende kamp.

– Oppgjøret med hatet er ikke tatt én gang. Det må tas hver eneste dag – av enkeltpersoner, av politikere og av storsamfunnet. Det er bare én som er ansvarlig for terroren, men vi er alle ansvarlige for at det aldri skjer igjen, sa AUF-lederen, som avsluttet med disse ordene:

– I dag skal vi minnes dem vi mistet så altfor tidlig, dele gode minner og historier. I morgen skal vi kjempe mot hat, vold og rasisme. I den kampen trenger vi alle.