Solberg: – Hatet lever fortsatt

– Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa statsminister Erna Solberg (H) under minnemarkeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En skulle at det etter sju år skulle være lettere å høre navnene, men jeg synes det er like vondt hver gang de 77 navnene blir lest opp, sier Solberg til NTB.

– Vi må bekjempe hatet med kunnskap gjennom å sørge for at unge klarer å avsløre retorikk, hat og konspirasjonsteorier. Vi må også svare med at det er uakseptabelt, stille opp for hverandre og si fra, legger hun til.

Statsministeren talte under markeringen i regjeringskvartalet søndag formiddag, på dagen sju år etter terrorangrepene.

– Da ble demokratiet vårt angrepet. Uskyldige mennesker ble drept i et forsøk på å ramme åpenheten, mangfoldet og tilliten som preger det norske samfunnet, sa Solberg.

– Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa hun.

Statsministeren trakk fram Erik Poppes Utøya-film, som kom tidligere i år, og flere kommende filmer.

– På den måten blir vi minnet om det som skjedde den grusomme fredagen i 2011. Det er vondt men det er viktig, sa hun.

Ut mot «kommentarfeltet»

Solberg minnet også om at vi lever i en tid som preges av falske nyheter og hatefulle kommentarer på internett.

– I dag vet vi at den høyreekstreme terroristen befant seg i et ekkokammer med meningsfeller som delte hans konspiratoriske verdensbilde. Et verdensbilde preget av fremmedfrykt og at det finnes et «oss» og et «dem» i dette landet. I dag ser vi de samme konspirasjonene i kommentarfeltene. Hatet lever fortsatt, sa Solberg.

– Flere av dem som overlevde, ble rammet av terroristens kuler. Nå opplever de også ord som rammer. Som har til hensikt å bringe dem til taushet, fortsatte hun.

– De som rammes av hets og hat, skal vite at de har oss alle i ryggen, slo Solberg fast i talen.

Støre under minnemarkeringen: 22. juli er en del av Norges historie

Hussaini: La oss bruke denne dagen til å se hverandre

AUF-leder Mani Hussaini sier vi må bruke 22. juli til å skape nasjonalt samhold og ta et oppgjør mot hat.

– Det er det verste terrorangrepet som har rammet landet vårt, og det begynte med en bombe her, sier Hussaini under markeringen i regjeringskvartalet.

Søndag er det sju år siden terrorangrepet i 2011 da 77 mennesker mistet livet. Samtidig avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for angrepene i Oslo.

– Mange lever med 22. juli akkurat i dag, noen må leve med det hver eneste dag. Når storsamfunnet går videre, kan det bli ekstra tøft å henge igjen fordi kontrastene blir så store, sier Hussaini som tilføyer at Norge skylder å stille opp for dem som bærer den tyngste sorgen.

– La oss bruke denne dagen til å se hverandre. Se etter alle de som trenger hjelp og omsorg, en ekstra klem, en skulder å gråte på, en hånd å holde i, legger AUF-lederen til.

Hussaini minner om at de som ble drept 22. juli var uskyldige ofre, men påpeker at de var ikke tilfeldige ofre. Angrepet var rettet mot statsapparatet, Ap og AUF.

– Terroristen var alene om angrepet, men vi vet det er mange som deler holdningene. Konspirasjonsteorier kan føre til handling og hat kan drepe, advarer Hussaini.

– Det feige terrorangrepet var rettet mot hjertet av demokratiet

Lisbeth Røyneland, leder for Støttegruppa for 22. juli, sier terrorangrepet var et feigt angrep mot demokratiet og mot våre mest sårbare.

– I dag vil vi minnes og hedre de som ble skadd, de som ble drept og de som fikk livet endret for alltid, sier hun under søndagens markering.

Søndag blir det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene i Oslo avduket. 77 mennesker mistet livet i terrorhandlingene i 2011.

Minnestedet består av tre hovedkomponenter. Teppet er laget av tromlet glass, som symboliserer all glasset som lå igjen i området etter terroren. Trærne som sto imot bomben symboliserer motstandskraft. Navneveggen symboliserer minnet.

– Minnestedet er et viktig bidrag til å fortelle den sterke historien. En veiviser i minne og læring. Kunnskap er vårt fremste forsvar mot hat, vold og ekstremisme. Det feige terrorangrepet var rettet mot hjertet av vårt demokrati og mot våre mest sårbare, våre barn, sier Røyneland.

Etter markeringen ved minnestedet i regjeringskvartalet blir det høymesse i Oslo domkirke klokken 11. Klokken 16 blir det så en markering på Utøya.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden