Sju år siden 22. juli-terroren

– Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa statsminister Erna Solberg (H) under minnemarkeringen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene i Oslo. 77 mennesker mistet livet i terrorhandlingene i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avdukingen skjer utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet klokken 9.30 søndag. Her vil blant andre AUF-leder Mani Hussaini og statsminister Erna Solberg (H) holde taler.

Minnemarkeringen 22. juli 2018

* Offisiell åpning av det midlertidige nasjonale minnestedet i regjeringskvartalet utenfor Høyblokka klokken 9.30. Opplesing av ofrenes navn.

* Tor-Inge Kristoffersen i Nasjonal Støttegruppe ønsker velkommen. Taler og kransenedleggelse ved statsminister Erna Solberg, AUF-leder Mani Hussaini og støttegruppens leder Lisbeth Røyneland.

* Høymesse i Domkirken klokken 11.00.

* Klokken 16.00 starter markeringen på Utøya, i bakken.

* Taler ved Den nasjonale støttegruppens leder Lisbeth Kristine Røyneland, AUF-leder Mani Hussaini og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre

* Om lag klokken 16.45 på kaia: Navneopplesning, kransenedleggelse ved statsminister Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Mani Hussaini og Lisbeth Kristine Røyneland.

Minnesmerket plasseres på Johan Nygaardsvolds plass i regjeringskvartalet, og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av.

Lisbeth Røyneland, leder for Støttegruppa for 22. juli, er glad for at minnesmerket nå kommer på plass.

– Veldig etterlengtet

– Dette er veldig etterlengtet. Det har tatt langt tid. Det har gått sju år siden angrepene, men endelig får vi et nasjonalt minnested. Det blir satt veldig pris på, sa hun til NTB tidligere denne uken.

Lisbeth Røyneland mistet selv datteren sin i angrepet på Utøya.

Etter markeringen ved minnestedet i regjeringskvartalet blir det høymesse i Oslo domkirke klokken 11. Klokken 16 blir det så en markering på Utøya.

I løpet av dagen markeres 22. juli også en rekke andre steder rundt om i landet.

Det midlertidige minnesmerket for 22. juli

* I november 2017 fikk 3W arkitekter i oppdrag fra Statsbygg å utforme det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet. De står også bak minnestedet på Utøya.

* 20. desember 2017 presenterte Statsbygg skissen for minnesmerket.

* 16. januar 2018 godkjente Kommunal- og moderniseringsdepartementet ved Jan Tore Sanner oppføringen av det midlertidige minnesmerket i regjeringskvartalet.

* Det midlertidige minnestedet er lagt til Johan Nygaardsvolds plass, i tilknytning til Lindealléen.

* Minnesmerket består av en vegg med ofrenes navn og alder, og et gulv av glass som symboliserer alt det knuste glasset rundt regjeringskvartalet etter at bomben smalt 22. juli 2011. I tillegg er lindetrærne i regjeringskvartalet innfelt i minnesmerket. Trærne sto her under angrepet, og sto imot eksplosjonen fra bomben.

* Minnesmerket skal være tilgjengelig for alle hele døgnet, og det er tilrettelagt for opphold rundt stedet. Regjeringskvartalet vil være en byggeplass i flere år fremover, noe det er tatt hensyn til i utformingen.