Klimaforskere tror på enda varmere hetebølger i fremtiden

Stadig nye varmerekorder har blitt registrert i landet denne sommeren, men noen klimaforskere tror at det kan bli enda varmere i årene som kommer.
Stadig nye varmerekorder har blitt registrert i landet denne sommeren, men noen klimaforskere tror at det kan bli enda varmere i årene som kommer. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bli opp mot 40 varmegrader, hevder de. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er klimaendringene, og hvis de fortsetter i samme tempo som til nå kan det føre til enda varmere sommermåneder på sikt, skriver Dagbladet.

– Avhengig av hvilke utslipp vi har, regner jeg med at det kan bli rundt to til fire grader varmere dette århundret, sier Tore Furevik, professor ved UiB og direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning, til avisa.

Ifølge professoren betyr det at en potensiell hetebølge kan bli hele ti til tolv grader varmere enn det vi ser nå.

Også meteorolog Bjart Eriksen, ved Metconsult, er enig i at global oppvarming øker sjansen for varmere temperaturer fremover.

– Det er klart at når global oppvarming tiltar, og vi ikke er flinke nok til å ta tak i problemene og utslippene, så er 40 varmegrader mulig på lang sikt, sier han.

Flere steder i landet har det blitt målt godt over 30 varmegrader denne sommeren. I Buskerud er det målt hele 20 tropedager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Voldsom hetebølge rammer Japan etter flomkatastrofe

Kan få styrtregn

Reidun Skaland, som er klimaforsker ved Meteorologisk institutt, sier til Dagbladet at varmeperioder som strekker seg over lengre tid, også ofte betyr at det vil komme styrtregn.

Selv om mange håper på nedbør er ikke styrtregn formen man bør ønske seg nedbøren i, mener Skaland.

Hun sier til avisa at tørken har gjort jorda så tørr at den ikke er i stand til å ta til seg alt vannet, hvis det skulle komme styrtregn. Da øker sjansene for flom.

I en studie som ble publisert i tidsskriftet Science Advances tidligere i år, ble det konkludert med at global oppvarming vil øke risikoen for ekstremvær i form av flom, tørke og hetebølger betraktelig, selv om alle land som har forpliktet seg til Parisavtalen innfrir målene.

Klimaforsker Erik Kolstad, ved Uni Research og Bjerknessenteret, sier imidlertid til Dagbladet at han ikke tror det er sannsynlig at Norge vil få 40 varmegrader.

Les også: – Vi nordmenn er jo ikke vant til dette finværet