Kulturministeren vil vedta medielov i kampen mot falske nyheter

Kulturminister Trine Skei Grande (V) har foreslått en ny medielov. Forslaget er nå ute på høring. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kulturminister Trine Skei Grande (V) har foreslått en ny medielov. Forslaget er nå ute på høring. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturminister Trine Skei Grande (V) vil regulere medienes ansvar gjennom en ny lov som blant annet gjør det lettere å saksøke journalister og redaktører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik ordningen er i dag, tar Pressens Faglige Utvalg (PFU) seg av det som måtte være av klager på etikken i norsk presse. Det finnes derfor ikke noe samlet lovverk.

Nå mener Grande, som omtaler seg selv som medie- og demokratiminister, at verdens mediebilde har gjort det nødvendig å vedta en medieansvarslov, sier hun til Dagsavisen. Spredningseffekten av falske nyheter, som den seneste tiden har økt i omfang, er årsaken til at statsråden mener det er nødvendig med juridiske tiltak.

Forslaget er allerede ute på høring, og kulturministeren håper den skal løfte de journalistiske idealene og presisere journalisters og redaktørers innholdsansvar.

– Det fungerer sånn at hvis du skriver noe som bryter med de prinsippene som ligger i loven, så kan jeg gå til sak mot deg og redaktøren din, sier hun til avisen.

Med loven håper Grande å gi et kvalitetsstempel til mediene som følger det etiske regelverket. Hun vil også ha en klargjøring av redaktøransvaret for det som publiseres i kommentarfeltene.

– Vi foreslår at det skal være redaktørens ansvar å ta bort ulovlige kommentarer innen rimelig tid, sier hun.