Kraftig økt etterspørsel etter bolig i utlandet

Nordmenn vil ha feriehus i utlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Nordmenn vil ha feriehus i utlandet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenns etterspørsel etter fritidsbolig i utlandet er tredoblet på to år, skriver Finansavisen. Stive priser i den norske skjærgården trekkes fram som årsak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det rundt 90.000 norske husholdninger som sier de eier bolig i utlandet, ifølge Prognosesenteret, et selskap som spesialiserer seg på analyse av de europeiske eiendomsmarkedene.

Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret sier til Finansavisen at det for første gang er en situasjon der interessen for å kjøpe bolig i utlandet har passert etterspørselen i Norge. Stigningen i etterspørsel begynte for alvor våren 2016, forteller Øye.

– Da var det 0,9 prosent som oppga at de hadde tanker om å kjøpe noe i utlandet i løpet av tre år. Nå, våren 2018, er det 3,4 prosent. Det er omtrent det samme som 80.000 husholdninger. Det er altså over tre ganger så mange som planlegger å kjøpe fritidsbolig i utlandet nå som for to år siden, sier han til avisen.

Han får støtte fra administrerende direktør Agnar D. Carlsen i Norsk Megling International, som sier forskjellen fra i fjor er stor. Av Carlsens kunder kjøper omkring 60 prosent bolig i Spania. Han mener eiendomsmarkedet i Sør-Europa generelt har tatt seg opp igjen.

– Prisene er på vei opp igjen etter finanskrisen. Spesielt i Spania, men også i Frankrike og Italia, sier han.