Bønder ofrer kornet for å gi melkekyrne fôr

Bonde Jon Hermann Woll-Hansen fortviler om dårlig fôravling.
Bonde Jon Hermann Woll-Hansen fortviler om dårlig fôravling. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

I Vestfold har to bønder slått kornåkeren for å sikre nok fôr til melkekyrne. De tar heller hele tapet i år enn å måtte slakte kyrne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårdbrukerne Jon Hermann Woll-Hansen og Hans Edvard Torp bestemte seg for å tenke kollektivt og dele på ressursene.

– Da vi bestemte oss for å slå ned kornavlingen, var jeg i kontakt med Hans Edvard Torp for å høre om det var mulig å slå kornet hans også. Han måtte naturligvis tenkte seg om siden han primært ikke dyrker korn for å se det bli spist opp som grønt, forteller Woll Hansen.

De to holder til i Re i Vestfold. Som mange andre bønder på Sørlandet og Østlandet er de hardt rammet av tørken. Det ligger an til mellom 30 og 40 prosent av normal fôravling, og kornproduksjonen ville blitt på halve av det normale.

Innsikt: Slik rammer tørken Norge

Ber om krisehjelp

Torsdag ble det klart at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Den verste tørken på over 50 år rammer nå store deler av norsk landbruk, advarer de to bondeorganisasjonene i en pressemelding.

– Det er en prekær situasjon for norsk landbruk med tørke og fôrmangel. Det tørre og varme været fortsetter og det må konstateres at vi nå er i en krisesituasjon, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

– Åker og eng står brunsvidde. Bønder fortviler – det går på psyken løs. Det er en fortvilt situasjon som til sjuende og sist handler om vår felles matforsyning. Det den enkelte bonde kan stille opp med strekker ikke til i den situasjon vi nå er i, sier leder Merethe Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har allerede invitert de to organisasjonene til et møte mandag for å diskutere situasjonen.

Aktuelt: Bøndene i nord frykter også fôrmangel

Kollektivt

Å tenke kollektivt og samarbeide er blant oppfordringene til Dale. Et av landbruksdepartementets tiltak er å la kornbonden beholde korntilskuddet selv om kornet blir slått til fôr. Det blir likevel et veldig dyrt fôr, men det senker prisen noe.

Å bygge opp en melkekubesetning er en jobb som tar mange år. I Vestfold har bonden Jon Hermann Woll-Hansen valgt å ta et stort tap ved å gi kornavlingen til kyrne for å unngå slakt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Å bygge opp en melkekubesetning er en jobb som tar mange år. I Vestfold har bonden Jon Hermann Woll-Hansen valgt å ta et stort tap ved å gi kornavlingen til kyrne for å unngå slakt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

For bøndene i Vestfold ble det naturlig å ofre årets kornavling for å holde melkeproduksjonen i gang. Dermed blir hele tapet tatt i år istedenfor å få en langtidseffekt. Å bygge opp en melkekubesetning er en tidkrevende affære, det er nesten et livsverk.

– Men det er veldig forskjellig driftsgrunnlag. I andre distrikt har de ikke den samme kornproduksjonen som vi har. Da må andre tiltak forsøkes som kanskje utmarksbeite eller skaubeite, sier Woll-Hansen som understreker at det er vanskelig å si hva andre kolleger bør gjøre.

Aktuelt: Islandske bønder står klare til å hjelpe Norge i fôrkrisen

Klima

De to Vestfold-bøndene tenker nå på hvordan de skal organisere seg for framtiden. Det er liten tvil om at klima gir norske bønder stadig større utfordringer.

– På gårdsnivå må vi se på hvilke buffere vi har. Vi må vurdere bruken av ressurser og areal framover siden klima varierer såpass. Vi kan ikke lenger utnytte ressursene så hardt. Trolig må vi tillate oss å ligge på en lavere produksjon for å ha en større slakk. Det er ikke økonomisk, men da unngår du en tilsvarende knekk som i år, sier gårdbrukeren.

Berømmer bondesamarbeidet

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøkte torsdag bøndene Torp og Woll-Hansen på sistnevntes gård Søndre Rygg i Vestfold.

Dale berømmer bøndene for samarbeidet og oppfordrer alle bønder som har ressurser til det, å gjøre det samme.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøkte tørkerammede bønder i Vestfold torsdag. Han møtte bøndene Hans Edvard Torp og Jon Hermann Woll-Hansen som har valgt å slå kornet for å gi det til fôr til melkekyrne. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøkte tørkerammede bønder i Vestfold torsdag. Han møtte bøndene Hans Edvard Torp og Jon Hermann Woll-Hansen som har valgt å slå kornet for å gi det til fôr til melkekyrne. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Samarbeidet er eksemplarisk bra. Den type samarbeid er kanskje de viktigste tiltakene vi kan gjøre nå for å avhjelpe situasjonen raskt. Ellers er det jo kun regn som kan hjelpe, men det kan jo ingen trylle fram, sier landbruksministeren.

Han spår det vil bli en svært krevende tid fremover for bøndene.

– Dette er ikke en krise som er over den dagen det kommer regn, det er en krise som kommer til å vedvare for mange produsenter gjennom høsten og vinteren, sier han.

Aktuelt: – Bøndene taper for hver uke som går

– Klimaet er i endring

Store mengder nedbør på Vestlandet gikk i fjor sommer hardt utover landbruket, og de siste årene har de største utfordringene for bønder generelt vært knyttet til drenering og grøfting.

I år rammer den verste tørkesommeren siden 1947 bønder over hele Sør-Norge, og ifølge forskere vil slike avlingsskader knyttet til klimaendringer forekomme stadig oftere i årene som kommer.

– Situasjoner som denne skjer jo heldigvis ekstremt sjeldent, men jeg tror vi må erkjenne at klimaet er i endring og vi må ha større beredskap for å være forberedt på lignende situasjoner i fremtiden, sier Dale og legger til at fremtidig beredskap vil bli et sentralt tema i videre dialog med jordbruket.

Landbruksministeren har invitert bondeorganisasjonene til et møte førstkommende mandag for å kartlegge situasjonen og diskutere videre tiltak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden