Meny

Frykter ny art av sommerfugllarven vil ødelegge fjellnaturen

Illustrasjonsbilde. En liten frostmåler fotografert i Danmark.  Foto: Wikimedia Commons
Flere tusen kvadratkilometer med bjørkeskog er allerede ødelagt som en følge av sommerfugllarver. Nå frykter flere konsekvensene av en ny art, som spiser mer enn bjørketrær. 

– Vi er redd for at lauvmakken tilpasser seg vier også, og går løs på vier i like stort monn som bjørka. Det kan bli dramatisk, sier Rolf Anker Ims som er professor i biologi ved UiT, til NRK

NRK har tidligere skrevet om hvordan noen arter av sommerfugllarver, eller lauvmakk, har drept 10.000 kvadratkilometer med bjørkeskog i Nord-Norge, Sverige og Finland. 

Ifølge Forskning.no ble en tredel av småbjørkeskogen på Nordkalotten ødelagt av sommerfugllarvene bjørkemåler, mellom 2002 og 2009. Ødeleggelsene skyldes klimaendringer, og er uten sidestykke. 

Les også:  Artsdatabanken advarer mot hagerømlinger i sommer

Frykter for dyrelivet 

Nå har det begynt å spre seg en ny art av sommerfugllarver, liten frostmåler, som spiser mer enn bjørketrær. Ims sier til NRK at det kan sette nye trær og planter i fare, og han peker særlig på vierkrattene. 

– De er beite for rype og elg, og krattene er hekkeplasser for mye fugl. Vierkrattene er oaser på vidda, og disse leveområdene forsvinner hvis vieren dør.

Les også:  Naturvernområder over hele verden trues av ødeleggelse

Tar lang tid for naturen

I områdene som blir berørt av larvene kan det ta svært lang tid før naturen klarer å hente seg inn igjen, skriver Forskning. Skogområder i Finland, som ble angrepet av larver, stod fremdeles nesten skogløse 50 år etter angrepet. 

Larvene gjør dessuten dobbelt skade: først når de spiser, så når de skiter. Det fungerer som gjødsel for fjellvidda, og arter som lyng og molte kan bli fortrengt, skriver NRK. 

– Det å prøve å stanse lauvmakkangrep er ikke mulig, sier professor Ims.

Les også:  Skadedyr kan gjemme seg i støvsugerposen

Populært