Frykter ny art av sommerfugllarven vil ødelegge fjellnaturen

Illustrasjonsbilde. En liten frostmåler fotografert i Danmark.
Illustrasjonsbilde. En liten frostmåler fotografert i Danmark.  Foto: Wikimedia Commons
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen kvadratkilometer med bjørkeskog er allerede ødelagt som en følge av sommerfugllarver. Nå frykter flere konsekvensene av en ny art, som spiser mer enn bjørketrær. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er redd for at lauvmakken tilpasser seg vier også, og går løs på vier i like stort monn som bjørka. Det kan bli dramatisk, sier Rolf Anker Ims som er professor i biologi ved UiT, til NRK.

NRK har tidligere skrevet om hvordan noen arter av sommerfugllarver, eller lauvmakk, har drept 10.000 kvadratkilometer med bjørkeskog i Nord-Norge, Sverige og Finland.

Ifølge Forskning.no ble en tredel av småbjørkeskogen på Nordkalotten ødelagt av sommerfugllarvene bjørkemåler, mellom 2002 og 2009. Ødeleggelsene skyldes klimaendringer, og er uten sidestykke.

Les også: Artsdatabanken advarer mot hagerømlinger i sommer

Frykter for dyrelivet

Nå har det begynt å spre seg en ny art av sommerfugllarver, liten frostmåler, som spiser mer enn bjørketrær. Ims sier til NRK at det kan sette nye trær og planter i fare, og han peker særlig på vierkrattene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er beite for rype og elg, og krattene er hekkeplasser for mye fugl. Vierkrattene er oaser på vidda, og disse leveområdene forsvinner hvis vieren dør.

Les også: Naturvernområder over hele verden trues av ødeleggelse

Tar lang tid for naturen

I områdene som blir berørt av larvene kan det ta svært lang tid før naturen klarer å hente seg inn igjen, skriver Forskning. Skogområder i Finland, som ble angrepet av larver, stod fremdeles nesten skogløse 50 år etter angrepet.

Larvene gjør dessuten dobbelt skade: først når de spiser, så når de skiter. Det fungerer som gjødsel for fjellvidda, og arter som lyng og molte kan bli fortrengt, skriver NRK.

– Det å prøve å stanse lauvmakkangrep er ikke mulig, sier professor Ims.

Les også: Skadedyr kan gjemme seg i støvsugerposen