Nybø bekymret for norsk utestengelse fra forskningsprogram

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) er bekymret for formuleringen i EU-kommisjonens forslag til Horisont Europa, en videreutvikling av dagens Horisont 2020. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) er bekymret for formuleringen i EU-kommisjonens forslag til Horisont Europa, en videreutvikling av dagens Horisont 2020. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningsminister Iselin Nybø (V) frykter at et forslag fra EU-kommisjonen skal begrense Norges muligheter til å delta i verdens største forskningsprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har siden oppstarten i 2014 tatt del i EUs forsknings- og innovasjonsprosjekt Horisont 2020, som med et budsjett på 77 milliarder euro er verdens største, skriver Dagens Næringsliv.

Siden den gang har norske miljøer hentet hjem 633,6 millioner euro, omkring 6 milliarder kroner, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Nå kan den norske deltakelsen bli pålagt begrensninger som følge av et forslag som EU-kommisjonen har lagt fram for Horisont Europa, en videreutvikling av Horisont 2020. På grunnlag av unionens «strategiske ressurser, interesser, autonomi eller sikkerhet» kan deltakelse begrenses til EUs medlemsstater, heter det i forslaget, som bekymrer den norske forskningsministeren.

– Dette programmet er kjempeviktig for Norge. Det er tidlig i prosessen, men dette er siste anledning vi har til å diskutere forslaget, sier Nybø til DN. Tirsdag var hun i Wien for å overbevise ministerkollegene sine.

– Utover formuleringen vet vi ikke hva som ligger bak. Vi er ikke rundt bordet når det bestemmes, så vi er avhengige av at Norge løfter vår egen sak nå og at EU-medlemmene også gjør det, sier hun.