Kun én av 85 passkiosker i ordinær bruk

Etter at Politidirektoratet og Kripos inviterte til en designkonkurranse for nytt norsk pass og ID-kort, kåret en fagjury «Det norske landskap» av Neue Design Studio som vinner av konkurransen. Foto: Politiet / NTB scanpix
Etter at Politidirektoratet og Kripos inviterte til en designkonkurranse for nytt norsk pass og ID-kort, kåret en fagjury «Det norske landskap» av Neue Design Studio som vinner av konkurransen. Foto: Politiet / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de 85 nye passkioskene som norske ambassader har kjøpt inn, er kun én i ordinær bruk, skriver Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye passkioskene har nemlig et stort antall feil og mangler, heter det i en intern statusrapport som avisen omtalte i juni.

Feilene skal rettes på før politiet mottar passkioskene, men den norske utenrikstjenesten har allerede mottatt 85 stykker på ambassader rundt om i verden.

Mens én av dem er satt i ordinær drift, er to i en testfase, ifølge Aftenposten. De resterende passkioskene er av ulike årsaker ikke i bruk. Maskinenes funksjon er å ta opp biometriske data til bruk for utstedelse og produksjon av pass.

Aktuelt: Nå er dette de mektigste passene i verden

Politidirektoratet (POD), som leder pass- og ID-prosjektet, mener passkioskene som er utsendt, har betydelig mer avansert programvare enn dagens kiosker. De gir ingen indikasjon på når passkioskene vil kunne tas i bruk.

– Det er viktig at også disse feilene utbedres før vi tar i bruk de nye kioskene for å sikre at vi kan betjene søkere på en effektiv måte og tilby en brukeropplevelse som er minst like god som i dag, skriver fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i POD i en epost til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prislappen for pass- og ID-prosjektet har skutt i været de siste årene. I 2007 ble investeringsbehovet beregnet til 14 millioner kroner, i 2014 var beregnet prislapp 218 millioner kroner, og nå er anslått sluttpris på nesten 600 millioner kroner.

Aktuelt: Politiet: Husk å ta med pass i sommer, selv om du bare skal til Sverige