Meny

Oppdaget livsfarlig lyd på fjelltur i Rondane

VIDEO: Kristin Killi Skinlo filmet den skremmende lyden de hørte på fjelltoppen.
Tre venninner hørte en summende lyd fra på en fjelltopp i Rondane 12. juli. Jentene forteller at lyden hørtes elektrisk ut, og ble så redde at de dro fra stedet med en gang.

Fjellturen til de fire venninnene fikk en annen tone da de plutselig hørte en elektrisk lyd fra den spisse steinen på fjelltoppen.

REDDE: Kristin Killi Skinlo, Nina Lyshaug og Inger Tollefsrud hørte den summende lyden på Simmelpiggen torsdag. Foto: Inger Tollefsrud

– Det var en gnistrende lyd, og den var sterkest rundt steinen på toppen. Jeg har aldri hørt noe sånn før, og ble instinktivt litt redd. Vi skjønte ikke helt hva det var. Det var en rar opplevelse, forteller Nina Lyshaug til NRK.

Det var avisa Gudbrandsdølen Dagningen som først skrev om fenomenet.

Dette var en skummel opplevelse for jentene, og de valgte å dra raskt fra stedet.

Oddgeir Rokseth, seniortekniker ved SINTEF i Trondheim, forteller at lyden oppstår som følge av elektrisk ladning mellom skyen og bakken, som utgjør en intens elektrisk energi.

– Kom deg innendørs

Kristen Gislefoss, vakthavende meteorolog, sier at denne lyden oppstår i nærheten av kraftige elektriske felt hvor det er stor fare for lynnedslag, og i slike områder er det livsfarlig å oppholde seg.

– Kom deg innendørs og aller helst inn i bil så raskt som mulig. Er du på fjellet, søk nedover i terrenget, ned i en grop eller under en stein, sier Gislefoss. Han legger til at lynutladningen blir mindre jo nærmere jorden den kommer, og det er en tilfeldighet om en blir truffet.

Lynskader i Norge

Ifølge Norsk pasientregistering blir 35 personer skadet i året som følge av lyn. Sannsynligheten for å bli truffet er på rundt 1:150 000, noe som tilsvarer 0,0007. Fra 2000 til august 2017 døde kun fire personer av lynnedslag i Norge.

Ifølge Gislefoss er det utrygt for tordenbyger og lyn tirsdag og onsdag på Østlandet.

Les også:

Varmerekorder for fall i nord

Finværet kommer til Trøndelag og Nord-Norge

Populært