Forsker: Politihøgskolens nye opptakssystem har store svakheter

Foto: (Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix)

I 2012 innførte Politihøgskolen nye tester for å velge ut nye studenter. En forsker som har evaluert endringene mener det er store svakheter ved det nye opptakssystemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er populært å bli politi. Om du ønsker å komme inn på Politihøgskolen (PHS), må du ha svært gode karakterer fra videregående. Dessuten må du være i god fysisk form og ha en plettfri vandelsattest.

I tillegg må du være egnet for politiyrket. Men hvem er best egnet og hvem er uegnet?

Det er ikke så lett å vurdere. PHS har tidligere blitt kritisert for å være for subjektive når de velger studenter. Utvelgelsen var for tilfeldig og åpnet opp for diskriminering, hevdet kritikere.

I 2012 gjorde de derfor en helomvending i opptaket.

Tidligere måtte en student gjennom et 20 minutters ustrukturert intervju for at skolen skulle vurdere om søkeren var personlig egnet for politiyrket.

Nå må studentene gjennom intervju, psykologiske tester og en gruppeøvelse.

Da PHS skulle lage det nye systemet for å velge ut de riktige studentene fikk de hjelp fra organisasjonspsykologer fra konsulentbyrået cut-e Norge.

Nå har en forsker evaluert endringene i opptaket.

Les også: Er det mulig å behandle menn som slår?

– Helomvendingen gir svake resultater

Tom Hilding Skoglund har tidligere jobbet som høyskolelektor ved PHS, men arbeider til daglig som organisasjonspsykolog i Forsvaret. Han har vært innleid som forsker ved PHS for å evaluere endringene som skjedde i 2012.

Skoglund har tatt utgangspunkt i de to kullene som startet ved politiutdanningen i 2013 og 2014.

Han har samlet inn resultatene fra de ulike utvelgelsesmetodene og sammenliknet dem med hvordan studentene faktisk gjorde det på skolen i første og tredje året av utdanningen.

– Jeg fant at det var svake eller ikke-eksisterende sammenhenger mellom testresultatene fra de nye testene og øvrige seleksjonsmetodene og hvordan studentene senere gjorde det på politiutdanningen.

Karakterer ser ut til å være det eneste som har noe å si for faglige prestasjoner, fant forskeren ut. De betyr at hvis du har gode karakterer fra videregående, så gjør du det sannsynligvis også godt i politiutdanningen.

Konklusjonen til forskeren er derfor at det er svakheter i hvordan skolen velger ut nye studenter.

Dette gjør at han stiller spørsmål ved testenes evne til å fange opp de egenskapene de er ment å fange opp.

Les også: Stoff fra blodet til drapsmenn på Ila fengsel gjorde mus mer voldelige

– Det viktigste er å hindre feilrekruttering

Daglig leder i konsulentselskapet cut-e, Lasse Hønsen, mener at Skoglund har målt noe annet enn det konsulentselskapet hadde som oppdrag å gjøre noe med.

– Testene skal ikke predikere skoleresultater, det som kalles positiv seleksjon, slik Skoglund har undersøkt. Vi hadde et oppdrag om å hindre at Politihøgskolen rekrutterer studenter som ikke egner seg i politiet, såkalt negativ seleksjon.

– For å evaluere våre tester burde rapporten hans ha kartlagt om uegnede kandidater har fått skoleplass eller godt egnede kandidater har blitt avvist. Dette omtales ikke i rapporten. Når vi tester kandidater til studier eller jobber er noe av det viktigste å hindre feilrekruttering. I politiet er dette selvsagt helt kritisk, sier Hønsen.

Les også: Stor uenighet om bevæpning av politiet

– Testene er et supplement

Hønsen mener at det er viktig at tester ikke brukes alene som seleksjonsgrunnlag. De er utelukkende som et tillegg slik at skolen skal ta bedre beslutninger.

– Denne kombinasjonen er vanlig i de fleste virksomheter i dag, fordi man ønsker å sikre seg mest mulig informasjon om kandidatene samt at kandidatene likebehandles. På PHS er det opptaksnemndene som har det siste ordet i egnethetsvurderingene. En slik kombinasjon skal være et godt utgangspunkt for at det gjøres gode vurderinger av søkerne.

Les også: Slik kan politiet beregne hvor kriminaliteten vil skje

Tror heller ikke testene er gode på negativ seleksjon

Skoglund sier at hans studie ikke først og fremst har sett på om testene og de øvrige utvelgelsesmetodene egner seg for å finne de som ikke egner seg til politiutdanningen.

– Det er nivået på de seks kompetansene i egnethetsvurderingene (for eksempel samhandling, handlekraft og integritet) som avgjør om du blir funnet egnet eller ikke. Studien min viser at dette nivået ikke har så mye til å si for om du kommer til å gjøre det som student senere.

Siden det er så liten sammenheng der, vil det nok være lite sannsynlig at testene hadde klart å identifisere hvem som ikke ville klart studiet, mener han.

Les også: Hvordan får vi de beste politifolkene?

Politihøgskolen ikke overrasket

Anne Kristine Aure er avdelingsleder for studieavdelingen ved Politihøgskolen. Hun er ikke overrasket over Skoglunds rapport.

– Det er godt kjent også fra annen forskning at karakternivå fra videregående opplæring er den faktoren som best predikerer karakterresultater i høyere utdanning, sier

Aure sier at utvelgelsesmetoden ved PHS bygger på negativ seleksjon. Det vil si at målet med egnethetsvurderingen ikke er å plukke ut de best egnede, men unngå å ta opp de søkere som ikke passer til politiyrket eller potensielt kan svekke folks tillit til politiet.

– Det er ikke tilstrekkelig å kun vektlegge karakterer i opptaket. Dette betyr likevel ikke at metodene som i dag benyttes i egnethetsvurderingen ikke kan endres. Dette vil være vurderinger som gjøres løpende, sier hun.

Les også: Langvarig maktkamp innad i politiet om bevæpning

Det gamle opptakssystemet ble aldri undersøkt

Det gamle opptakssystemet ble aldri undersøkt på en systematisk måte, så vi vet strengt tatt ikke om det var dårligere enn det nye, mener Skoglund.

– Før 2012 var ikke to intervjuer nødvendigvis like. Etter 2012 har intervjuene og gruppeøvelsene blitt så strukturerte at de som skal tolke søkernes prestasjoner blir veldig bundet av en mal. Høy struktur kan være bra, men kan også ha en bakside. Den menneskelige dømmekraften blir redusert til et minimum. Da kan du lett gå glipp av noe viktig som malene ikke dekker.

– Det var en frykt for at opptaksintervjuet tidligere var så ustrukturert og svakt at dette kunne gå ut over minoriteter, men jeg har ikke funnet noen solid og forskningsforankret bekreftelse på dette i Norge, sier han.

Hønsen mener på sin side at forskning på feltet og innenfor beslutningpsykologi generelt støtter det at mer struktur gir bedre beslutninger.

– Videre vil en god struktur sikre at alle søkere behandles likt. De blir ikke prisgitt bedømmeren de møter, noe som er helt essensielt for god og rettferdig seleksjon.

Les også: Svensk politi tør ikke si fra om problemer på jobben fordi de frykter straff

– I en forvaltningsmessig gråsone

Studien til Skoglund hadde ikke som mål å foreslå endringer, men å levere et grundig situasjonsbilde til PHS.

– Men det er klart at tallenes tale i studien min viser at opptaket, som det fungerer i dag, er i en gråsone i forhold til forsvarlig forvaltning. Tester og metoder som brukes for å vurdere egnethet som politi, bør jo vise tydelig sammenheng med kriterier som er relevante for nettopp politiarbeid.

Les også: Svensk politi skyter fire ganger flere enn norske kolleger

En revisjon vil komme

Aure ved Politihøgskolen mener at kvaliteten på forvaltningen i opptaket har økt etter 2012. Men de vil ta med seg funnene i Skoglunds rapport når de i fremtiden skal velge metoder for å vurdere egnethet, sier hun.

– Vi er opptatt av å se med kritiske øyne på det vi foretar oss. Vi ønsket selv å iverksette en valideringsstudie i 2014. Hans arbeid og funn er, sammen med tidligere eksterne og interne evalueringer av egnethetsvurderingen, interessante i vårt videre utviklingsarbeid.

Politihøgskolen vil allerede over sommeren sette i gang et revideringsarbeid. En revisjon vil trolig være i bruk allerede ved neste opptak, mener Aure.

Referanse:

Tom Hildeng Skoglund: Egnet som politi?: Seleksjonsmetodenes prediktive validitet ved PHS sin egnethetsvurdering, Rapport, Politihøgskolen 2018

Saken ble først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:43 FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig00:27 Russen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:49 Sykepleierforbundet kaller regjeringens nødrespiratorbestilling kunnskapsløs23:38 Interndokument: Stockholms sykehus fulle i neste uke23:35 Tidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10 Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29 Intensivoverlege om nødrespiratorer: – Gir ikke gir økt intensivkapasitet22:05 Politiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under koronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12 Fagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52 Patrick McEnroe coronasmittet20:46 Syrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45 Norske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14 Coronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11 Både ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09 Dødstallet i Frankrike stiger20:08 Amerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07 Oslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49 Artisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48 Russland åpner for unntakstilstand19:47 Mann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45 Pandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44 Coronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34 Erna åpner for noe oppmyking etter påske18:17 En person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17 Person fra Asker død etter koronasmitte18:15 Pandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49 Coronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37 Turkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03 Ekspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52 Sykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30 Foreldre siktet for bortføring av fire barn16:29 Regjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34 Visit Norway legges ned i Danmark15:33 Dårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14 EOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13 Bill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56 Diabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52 Ingen fotball for Haaland og co. før mai14:46 NHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28 Mot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27 Anniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22 På denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12 Sverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11 Stortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58 Tettey legger opp neste sommer13:58 Krevende å holde oversikt som forbruker13:25 Coronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15 Langrenn med hovedsponsor på plass13:01 31 personer fikk feil prøvesvar12:48 Europeisk handelsløsning med Iran på plass12:45 IS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59 Passasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57 Billig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56 Syklist døde i ulykke i Telemark11:52 Vedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11 – Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11 Eliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08 Reagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08 EOS-utvalget refser PST11:06 Sverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40 Lego-overskuddet nær doblet10:32 Første hetebølge i Antarktis10:28 Fem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20 Oslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19 Nesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18 Guvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17 Milliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59 21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23 Norske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20 Indonesia stenger grensa for utlendinger09:19 194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19 Solbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31 ESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25 Bayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14 19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05 Politiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52 Nå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45 Bred enighet om ny krisepakke07:43 Norsk forskning: Vil bruke astronaut-urin til å blande månebetong07:39 Norwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april07:39 Oljeprisen stiger07:38 Forskere i Trondheim har utviklet ny coronatest i rekordfart07:22 USA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent06:55 Flere enn 20.000 helsearbeidere smittet i Italia og Spania06:51 Virus-stopp for Eliteserien: – Snudd hverdagen nesten på hodet06:31 Ajer om van Dijk-sammenligningen: – Selvfølgelig smigrende06:30 Dyrene tar tilbake storbyens tomme gater06:19 Harry og Meghan starter hverdagslivet i Los Angeles06:15 Norsk politikk i coronadvale – men iskanten kommer06:04 Dette skjer i dag06:00 Zimbabwes innbyggere må velge mellom sult og corona05:56 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon05:31 Loveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter
Siste nytt
00:43VerdenFN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig00:27NorgeRussen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:49NorgeSykepleierforbundet kaller regjeringens nødrespiratorbestilling kunnskapsløs23:38VerdenInterndokument: Stockholms sykehus fulle i neste uke23:35SportTidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10Helse og livsstilNakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29Helse og livsstilIntensivoverlege om nødrespiratorer: – Gir ikke gir økt intensivkapasitet22:05NorgePolitiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under koronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12SportFagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52SportPatrick McEnroe coronasmittet20:46VerdenSyrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45Helse og livsstilNorske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14Helse og livsstilCoronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11Helse og livsstilBåde ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09Helse og livsstilDødstallet i Frankrike stiger20:08NorgeAmerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07Helse og livsstilOslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49NorgeArtisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48Helse og livsstilRussland åpner for unntakstilstand19:47Helse og livsstilMann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45Helse og livsstilPandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44PolitikkCoronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34Helse og livsstilErna åpner for noe oppmyking etter påske18:17NorgeEn person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17Helse og livsstilPerson fra Asker død etter koronasmitte18:15Helse og livsstilPandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49ReiseCoronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37VerdenTurkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03PengerEkspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52VerdenSykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30NorgeForeldre siktet for bortføring av fire barn16:29Helse og livsstilRegjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34ReiseVisit Norway legges ned i Danmark15:33NorgeDårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14NorgeEOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13NorgeBill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56Helse og livsstilDiabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52SportIngen fotball for Haaland og co. før mai14:46PengerNHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28SportMot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27PolitikkAnniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22VerdenPå denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12VerdenSverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11PolitikkStortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58SportTettey legger opp neste sommer13:58PengerKrevende å holde oversikt som forbruker13:25VerdenCoronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15SportLangrenn med hovedsponsor på plass13:01Helse og livsstil31 personer fikk feil prøvesvar12:48PengerEuropeisk handelsløsning med Iran på plass12:45NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59ReisePassasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57PengerBillig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56NorgeSyklist døde i ulykke i Telemark11:52PolitikkVedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11Verden– Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11SportEliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08NorgeReagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08NorgeEOS-utvalget refser PST11:06PengerSverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40PengerLego-overskuddet nær doblet10:32VerdenFørste hetebølge i Antarktis10:28Helse og livsstilFem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20PengerOslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19PengerNesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18Helse og livsstilGuvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17PengerMilliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59Helse og livsstil21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23PengerNorske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20ReiseIndonesia stenger grensa for utlendinger09:19Norge194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19SportSolbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31PengerESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25SportBayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14Verden19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05NorgePolitiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52MotorNå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45PolitikkBred enighet om ny krisepakke07:43NorgeNorsk forskning: Vil bruke astronaut-urin til å blande månebetong07:39ReiseNorwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april07:39PengerOljeprisen stiger07:38Helse og livsstilForskere i Trondheim har utviklet ny coronatest i rekordfart07:22VerdenUSA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent06:55Helse og livsstilFlere enn 20.000 helsearbeidere smittet i Italia og Spania06:51SportVirus-stopp for Eliteserien: – Snudd hverdagen nesten på hodet06:31SportAjer om van Dijk-sammenligningen: – Selvfølgelig smigrende06:30VerdenDyrene tar tilbake storbyens tomme gater06:19VerdenHarry og Meghan starter hverdagslivet i Los Angeles06:15PolitikkNorsk politikk i coronadvale – men iskanten kommer06:04NorgeDette skjer i dag06:00VerdenZimbabwes innbyggere må velge mellom sult og corona05:56SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon05:31NorgeLoveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter
Populært