Meny

EU: Juncker ustø på grunn av ryggsmerter

Bilder av en ustø Jean-Claude Juncker på NATO-toppmøtet i Brussel vekker oppsikt. EU benekter at det skyldes alkohol og viser til Junckers ryggproblemer.

Etter NATO-middagen onsdag kveld måtte presidenten for EU-kommisjonen støttes av statsministerne fra Nederland og Portugal, før han ble hjulpet bort i en rullestol. Den britiske avisen Independent skriver at det ikke er første gang 63-åringen har hatt vansker med å gå.

Juncker har tidligere lagt skylden på isjias, en nervesykdom som kan føre til store smerter i rygg og bein. Nettopp dette peker EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas på i en uttalelse etter den mye delte og omtalte Juncker-videoen.

– Presidenten slet onsdag kveld med et spesielt smertefullt angrep av isjias i kombinasjon med kramper, sier han.

Les også:  NATO vakler - det gjør EU-presidenten også

Schinas anklager pressen for å være smakløs og viser til «fornærmende» overskrifter som antyder at Juncker var full.

– Presidenten har selv offentlig uttalt at isjiasen hans påvirker hans evne til å gå. Dette var dessverre tilfelle onsdag kveld, legger han til.

På spørsmål om Juncker blandet smertestillende piller med alkohol, svarte Schinas:

– Nei, han gjorde ikke det, i alle fall ikke som jeg er klar over.

– Presidenten ønsker også å rette en offentlig takk til statsministrene Mark Rutte og Antonio Costa for at de assisterte ham under denne smertefulle hendelsen. Han tar medisiner og føler seg bedre, sier Schinas.

Juncker er kjent for sin spesielle stil og sleivete kommentarer. Hans alkoholkonsum har lenge vært et diskusjonstema, og spørsmål om hans helse og egnethet ble reist allerede da han fikk stillingen i 2014. Den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem sa da at Juncker stadig drakk og røykte under møter.

Juncker har selv benektet at han har et alkoholproblem.

Populært