Fortsatt slokking av skogbranner – mer tordenvær i vente

Torsdag ble det meldt om over 100 skogbranner i Sør-Norge. Blant de rammede områdene er Valle i Setesdal.
Torsdag ble det meldt om over 100 skogbranner i Sør-Norge. Blant de rammede områdene er Valle i Setesdal. Foto: Rolf Andre Grimsby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det brenner fredag fortsatt 10–15 steder i Telemark og 19 steder i Agder. Fredag ettermiddag og kveld er det ventet mer tordenvær, ifølge meteorologene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble registrert hele 11.000 lynnedslag torsdag, opplyser Meteorologisk institutt.

– Det blir mer tordenvær i ettermiddag og kveld. I helgen er det mest sannsynlig kun områdene nord på Østlandet og sør i Trøndelag som er utsatt, skriver meteorologene på Twitter.

Fredag formiddag var rundt 100 mannskaper i arbeid, opplyser overbrannmester Jørn Halvor Ufs ved 110-sentralen i Telemark til NTB.

– Vi er også heldige som har noen frivillige bønder som hjelper til, sier Ufs.

Også mannskaper fra Røde Kors og Sivilforsvaret har bidratt, sammen med lokale flyklubber.

19 branner i Agder

Tre av brannene i Telemark regnes som større. Det er ved Elgsjø i Notodden, Mensvann i Skien og Heivatn i Kviteseid. Brannene er fordelt på elleve kommuner, og for det meste dreier det seg om etterslokking.

Ifølge Fædrelandsvennen brant det fredag formiddag hele 19 steder i Agder-kommunene Valle, Bykle, Bygland, Åmli, Hægebostad, Åseral, Marnardal, Evje og Hornnes, Birkenes, Froland og Risør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 11.30-tiden torsdag ringte det nærmest konstant på 110-sentralen i Telemark, og fylket hadde en betydelig del av de over 100 skogbrannene som rammet Sør-Norge. Og det er bedre å ringe én gang for mye enn én gang for lite, sier overbrannmester Ufs.

– Det er viktig å orientere seg om hvor man er. Finn navn på nærmeste fjell, og kanskje to-tre fjell i nærheten, forteller han.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Flere skogbranner i nærheten av hyttefelt

Ikke røyk i skogen

Det kan virke som ikke alle har fått med seg hvor stor skogbrannfaren er for tiden, for natt til fredag oppdaget brannfolkene bål både i Heddal ved Notodden og Skafså i Tokke.

Selv om det kom noe nedbør torsdag, er skogbrannfaren på høyeste nivå mange steder i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og i Agder-fylkene. Faren er også stor i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NRK er det fra fredag ikke engang lov å røyke i skog og mark i Telemark.

Tips: Skogbrann? Da gjør du dette!

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Som følge av situasjonen er antallet brannhelikoptre i beredskap i Sør-Norge økt fra 11 til 16, men tordenværet torsdag hindret flere av dem i å bidra i slokkingen. På kvelden var åtte helikoptre operative.

Aktuelt: Over 100 skogbranner i Sør-Norge – de neste to dagene blir kritiske

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyn i vente

I tiden fremover er det ventet enkelte lokale regnbyger i Sør-Norge, men sannsynligvis vil ikke disse bli kraftige nok til at skogbrannfaren minker. Og fredag kan det bli nye lynnedslag.

– Det er ventet bygevær framover, og særlig fredag kan det bli gode sjanser for regn og torden flere steder. Det er skummelt når det er lynaktivitet i sammenheng med tørke, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Aktuelt: Blind 83-åring med vinkelsliper satte fyr på seg selv og startet tre branner