Sosialhjelpsmottakere mer utsatt for fattigdomsproblemer

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste i Norge har romslig økonomi, men 22 prosent av sosialhjelpsmottakere har ikke råd til å gå til tannlegen, ifølge SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En like stor prosent oppgir at de ikke har råd til et måltid fisk eller kjøtt annenhver dag, eller delta i regelmessige fritidsaktiviteter. Fire av ti sosialhjelpsmottakere opplever det som vanskelig eller svært vanskelig å få endene til å møtes. Det kommer fram i nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er første gang SSB publiserer tall over andelen personer med fattigdomsproblemer i Norge. Tallene viser at de færreste i Norge har fattigdomsproblemer, men noen grupper er mer utsatte enn andre.

– Vi spør om tre kategorier av fattigdomsproblemer: mangel på materielle goder, sosiale goder og folks økonomiske romslighet, sier Lene Sandvik i SSB til Klassekampen.

Det er ofte de samme gruppene som har de ulike fattigdomsproblemene, ifølge Sandvik. Folk som lever på offentlige stønader sliter med langt flere fattigdomsproblemer enn resten av befolkningen. 67 prosent bor i en husholdning som ikke kan klare en uforutsett utgift på 10.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av andre grupper har enslige jevnt over flere fattigdomsproblemer enn personer som lever i parforhold.

– Enslige både med og uten barn har i større grad fattigdomsproblemer enn par, og personer på stønader, som sosialhjelpsmottakere og uføretrygdede, er i størst grad utsatt, sier hun.

I 2017 fikk 132.659 personer sosialhjelp, og den gjennomsnittlige månedlige støtten var 9252 kroner.