Meny

Flere skogbranner i nærheten av hyttefelt

Bildet viser at det brenner i nærheten av Bjønntjønn hyttefelt. Foto: Roar Asdahl

Brannvesenet har rykket ut etter at lynnedslag skal ha startet flere skogbranner i Drangedal og Nissedal i Telemark. Brannene er i nærheten av minst ett hyttefelt.

Det brenner blant annet ved et hytteområdene ved Bjønntjønn og Gautefall, i tillegg til Haukelifjell og Heimdalsheia. ABC Nyheter får opplyst at det også brenner i en trafo i Nissedal.

Til sammen brenner det minst 11 steder i Telemark, skriver Varden.

Brannvesenet fikk en rekke meldinger om skogbranner torsdag ettermiddag. Et kraftig tordenvær fører til flere lynnedslag i området.

– Det ikke noe tvil om at det er lyn og torden som er årsaken til brannene, sier brannsjef i Nissedal, Tore Metveit, til ABC Nyheter.

Les også: DSB: – Dette gjør du ved skogbrann

Helikopter på bakken

Det brenner i nærheten av et hytteområde ved Bjønntjønn. Foto: Roar Asdahl

Brannsjefen forteller at de har alle mannskaper ute.

– Det er rekvirert brannhelikopter, men de tør ikke gå opp i lufta når det er lyn og torden. Vi er derfor nødt til å tilkalt forsterkninger fra nabokommuner, sier han.

Foreløpig er det ikke aktuelt å evakuere hytteeiere i områdene.

– Etter de rapportene som er kommet inn til nå, ser vi ikke på det som nødvendig. Nå er dette bare noen timer gammelt, så det kan jo utvikle seg, sier han.

Les også: Togtrafikken på Gjøvikbanen i gang etter skogbrann

Håper på regnskur

Metveit forteller at det er svært tørt i området, men at han håper på at brannene blir slukket raskt.

– Vi håper det om vi får inn litt mer armer og bein, for å si det slik. Det er mannskap vi trenger nå. Og en ordentlig regnskur hadde vært fint å få tak i, sier han.

– Det er bare lyn og torden?

– Ja, det er det. Så har jo nabokommunen i Drangedal hendene fulle med samme hendelser. Det er liksom ikke måte på, sier han.

Flere branner i Oppland

I Oppland er det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om skogbrann på Tynset.

– Det er meldt om en rekke branntilløp i vårt distrikt. Det er mistanke om at disse skyldes tordenvær. Noen av stedene er utenfor veg. Brannvesenet er ute med alt mannskap. Det er ikke meldt om at det er fare for folk eller bygninger, skriver politiet i Innlandet på Twitter.

I Østfold er det meldt om skogbrann i Rakkestad. Det brenner også ved Spekedalssætra i Rendalen i Hedmark.

Et annet lynnedslag medførte ifølge Bane Nor torsdag ettermiddag at det ble strømløst på hele Arendalsbanen fra Nelaug, noe som medførte forsinkelser og innstilte tog.

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannfaren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

For tiden er det elleve skogbrannhelikoptre i beredskap.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært