Meny

Krisemøter om fôrmangel over hele Østlandet

Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Bønder fra Akershus, Vestfold, Østfold, Hedmark, Oppland, Buskerud og Telemark var tirsdag i krisemøter om hvordan de skal håndtere tørke og mangel på fôr.

Den varme starten på sommeren på Østlandet har ført til store problemer for både husdyrprodusenter og kornprodusenter. Den ekstreme tørken har ført til fôrmangel, og mange bønder har begynt å slakte ned besetningene sine.

Både på formiddagen og kvelden ble det holdt krisemøter mellom Tine, Nortura og bønder fra Norges Bondelag for å diskutere hvordan de skal håndtere situasjonen. Enkelte steder var også Norsk Landbruksrådgiving og Felleskjøpet med på møtene.

Løsningen for mange er å slakte flere dyr for å sikre at resten av dyra har nok mat. Ett av hovedtemaene på møtene har vært hvordan man skal unngå dette.

Les også: Norske bønder mangler fôr til 12.000 dyr

– Det er mye snakk om slakting. Men det er den løsningen vi håper blir tatt i bruk minst. Det fins mange gode alternativer til å komme gjennom krisen uten å slakte mer. Blant annet kan man supplere med alternative fôrtyper, for eksempel kraftfor, sier Asgeir Svendsen, fagsjef for storfe i Nortura, til NRK.

Han understreker samtidig at Nortura, som eier flere slakterier rundt om i Norge, allerede har hentet folk hjem fra sommerferie og står klare for å ta imot dyr dersom det ender opp med å bli «masseslakt» i sommer.

Også leder Sigurd Jensen i Akershus bondelag var på plass under krisemøtet i Akershus.

– Vi må snu alle steiner. Vi er i en situasjon vi aldri har vært i før, så nå må vi prøve å skaffe så mye grovfôr og halm som vi klarer. Vi må gjøre en dugnad for å hindre at vi må slakte flere dyr enn vi må. For å slakte dyr er en økonomisk dårlig løsning for bonden. Det vil få følger i flere år framover dersom vi slakter for mye dyr, sier han til NRK.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært