Meny

Skogbrann i Froland kan ha startet av lynnedslag

Foto av et helikopter som drev slukkingsarbeid under skogbrannen i Froland i juni 2008. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Brannvesenet har kontroll på skogbrannen i Froland og deponibrannen i Risør. Tordenvær kan imidlertid forverre skogbrannfaren flere steder i landet.

Brannvesenet meldte om skogbrannen i Froland i Aust-Agder ved 15-tiden tirsdag. Om lag 90 mål har brent i området, skriver Agderposten. Brannen var trolig forårsaket av lynnedslag.

Ifølge vakthavende brannsjef Hans Henrik Bakke har 22 brannmenn, var seks brannbiler og to sekshjulinger på stedet for å bistå i arbeidet. I tillegg et skogbrannhelikopter, som etter hvert reiste fra stedet. Brannmannskaper vil imidlertid holde vakt gjennom natten.

– Nå virker det som om vinden har løyet litt, og det er for øyeblikket ikke fare for spredning til bebyggelse, sier Bakke.

I det brannvesenet fikk kontroll på Froland-brannen, brøt det ut en brann i et deponi i Risør i samme fylke. Røyken var så kraftig at den kunne ses helt til Risør sentrum, og brannvesenet fryktet at brannen skulle spre seg til en nærliggende skog. Ved 21.30-tiden opplyste imidlertid brannmannskapene at de hadde fått kontroll på brannen.

– Det er ikke lenger fare for spredning til skogen rundt, sier overbefal Petter Vinje Svendsen.

Les også: DSB: – Dette gjør du ved skogbrann

Tordenvær skaper brannfare

Det var stor tordenaktivitet i Froland mandag, og lynnedslag kan ifølge Bakke være årsaken til brannen som blusset opp tirsdag ettermiddag.

Norge er inne i sin verste i sommertørke på 71 år. Vedvarende høye temperaturer og så å si ingen nedbør har gitt økt skogbrannfare i sommer. Varslet tordenvær forverrer faren så mye at Meteorologisk institutt nå utsteder flere farevarsler.

– Indre strøk i Trøndelag sør for Trondheimsfjorden, indre strøk på Vestlandet sør for Stad, Hedmark og Oppland kan vente seg lynnedslag vekselvis tirsdag og onsdag, sier vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes til NTB.

Tre skogbranner brøt ut i Østfold mandag, i tillegg var det flere mindre branner i skog og terreng i Agder. Alle brannene ble trolig forårsaket av lynnedslag.

Brannfaren i Agder er så høy at brannsjefene i Agder-fylkene har inndratt alle dispensasjoner som er gitt i forbindelse med skogsdrift.

Brannvesenet i beredskap

Hittil i år har det vært over 300 skogbranner, nesten like mange som i løpet av hele fjoråret. Innlandet Alarmsentral, som opererer i to av fylkene som nå har fått farevarsel, sier de er i beredskap.

– Det er dessverre ganske forventet værutsikt at det kommer tordenvær rett etter varme perioder, sier avdelingsleder Trond Brenden i Innlandet alarmsentral til NTB.

Avdelingslederen sier han har registrert en del skogbranner i Hedmark og Oppland i år, men poengterer at den økningen også skjer på landsbasis.

– Vi har sju flyklubber som bistår med skogbrannovervåking fordelt på store områder. Det er et fly i lufta akkurat nå. I tillegg er folk flinke til å si fra, så vi får slukket branner tidlig. Vi har derfor ikke hatt store skogbranner her, kun små, sier han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært