Utepilsen er reddet – nok CO₂ til ølproduksjon

Produksjonen av kullsyre har startet opp igjen i Norge og bryggeriene kan igjen produsere for fullt. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix
Produksjonen av kullsyre har startet opp igjen i Norge og bryggeriene kan igjen produsere for fullt. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle som den siste tiden har fryktet for at utepilsen skulle utebli kan nå puste lettet ut. CO₂-produksjonen i Norge har nemlig startet opp igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tre uker har det vært vanskelig for kullsyreprodusenten Praxair Norge å skaffe nok CO₂ til kullsyreproduksjon. Det har ført til at flere norske bryggerier måtte trappe ned produksjonen av både brus og øl.

– Det er jeg glad for, dette har vært en ekstraordinær situasjon, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til NRK. Han kan ikke huske at det har vært lignende forhold tidligere.

Les også: Overlegens råd i sola: – Hold deg til «lykkepromillen»

Problemene startet i midten av juni da ammoniakkfabrikken hos Yara fikk en uventet stans. I tillegg hadde flere store leverandører i Europa problemer.

En leveranse med flytende kullsyre kom via båt i slutten av juni og hjalp noe, men krisen var ikke avblåst. Før nå.

– Vi startet produksjonen på lørdag, både av ammoniakk og CO₂, så nå er produksjonen ved det normale igjen, sier fabrikksjef Jon Sletten i Yara.

Ifølge Praxair Norge vil det ta to til tre uker før de har tatt igjen etterslepet og får en normal situasjon igjen i Norge.