Norske bønder mangler fôr til 12.000 dyr

Illustrasjonsfoto fra Aurskog Høland. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto fra Aurskog Høland. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en ny nettside kan norske bønder melde inn hvor mye fôr de mangler og også hva man har til overs. Så langt viser regnestykket at over 12.000 dyr mangler fôr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlet sett mangler bøndene som har registrert seg på nettsiden forformidling.no 39.000 rundballer, melder NRK.

– Dette gjelder hovedsakelig melkekyr, sau og hest, men jeg har også fått inn forespørsel på fôr til alt fra lama til en som hadde 30 kaniner. Så dette rammer bredt, sier Jørn Erik Toppe som står bak nettsiden.

Det er den langvarige tørken som gir mangel på dyrefôr, noe som innebærer betydelig økonomisk tap for bøndene. Nettsiden har som mål å koble bønder som mangler fôr med bønder som har fôr til overs.

Norsk landbruksrådgivning (NLR) frykter krisen vil gi masseslakt, og nedringes av fortvilte bønder.

– Det er nesten så de snakker med gråten i halsen. Dette rammer hele livsverket deres, sier NLR-rådgiver i Grimstad, Josefa Andreassen Torp.

– Dette er ikke bare en situasjon som gjelder et lite område. Der man tidligere har kunnet kjøpe fôr fra andre steder i landet eller fra nabolandene, er det nå nesten umulig å få tak i fôr i det hele tatt, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 105 millioner til forskning innen landbruk og matindustri

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) varslet før helgen at han setter i verk flere hastetiltak som følge av den verste sommertørken siden 1947.

Fra og med 13. juli blir det nulltoll for bøndenes import av høy og halm. I tillegg vil bønder som slår korn og lager grovfôr, likevel få arealtilskudd for korn. Departementet vil også ha raskere saksbehandling for erstatningskrav, med mål om utbetaling innen utgangen av 2018. Bøndene kan her forskuttere inntil 50 prosent av erstatningen.

– Sånn som værmeldingen ser ut kan det bli kritisk for bøndene, men vi gjør alt vi kan med det handlingsrommet vi har. Vi skulle gjerne gjort mer, men uten regn blir det vanskelig, sa Dale til NTB.