Familiebarnehager unntatt ny bemanningsnorm

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye bemanningsnormen som innføres i norske barnehager til høsten, gjelder ikke familiebarnehager. Dermed kan de være ni småbarn på to ufaglærte assistenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen grunn til å ha andre regler for bemanning i familiebarnehager enn i vanlige barnehager. Det aller viktigste for kvaliteten i en barnehage er personalet. Vi har så mye forskning om dette at det kan slås fast helt uten forbehold, sier professor Anne Greve ved Oslo Met til bladet Utdanning.

Familiebarnehager er barnehager med maks ti barn som drives fra private hjem, og over 4.000 barn er en del av denne ordningen.

Stortinget bestemte i juni at det skal være maksimalt tre barn under 3 år per voksen og maksimalt seks barn over 3 år per voksen i norske barnehager. Kravene innføres 1. august, og barnehagene har fått ett år på å innfri kravet. Samtidig innføres også en skjerpet pedagognorm som regulerer hvor mange pedagogfaglige ansatte det skal være per barn.

Ettersom familiebarnehagene har en egen forskrift kan én assistent ha ansvar for fire småbarn under tre år, eller to assistenter ha ansvar for opp til ni småbarn. En pedagog trenger bare være innom en dag i uka.

Men statssekretær Rikke Høistad Sjøberg (H) sier til bladet at regjeringen ikke har noen planer om å endre forskriftene om bemanning i familiebarnehager.

– Lovforskriften gir et tydelig krav om forsvarlighet. Barnehageeier skal se på barnas alder og på andre forutsetninger når gruppene settes sammen, sier Sjøberg.