Nytt håp om naturgassvirksomhet i Kirkenes

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske naturgassgiganten Novatek vurderer å bruke norske havner til omlasting av naturgass, og ordføreren i Sør-Varanger håper på ja fra Kreml.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette avgjøres ikke her oppe på grensa, dette ligger i Kreml, kanskje på Putins bord. Det kan komme til en avgjørelse innen noen få̊ uker, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap) til Klassekampen.

Han håper prosjektet skal få̊ klarsignal og på flere jobber i lokalsamfunnet.

Novatek er ifølge avisen i ferd med å bygge sitt andre ilandføringsanlegg for naturgass på Jamal-halvøya, langt øst i russisk Arktis, som etter planen skal stå klar i november i år. Selskapet ser derfor på muligheter for å laste om gassen fra spesialbygde tankskip til vanlige tankskip, som skal frakte gassen videre sørover til Europa.

Sammen med det norske selskapet Norterminal har Novatek, ifølge Klassekampen, undersøkt muligheten for å laste om i norske farvann, og to av tre mulige omlastingsområder ligger i fjordarmene i sjøen utenfor Kirkenes, det tredje i nærheten av Honningsvåg.

Rafaelsen, som understreker at det fortsatt er usikkert om prosjektet i det hele tatt blir satt i gang, sier han stor tro på industripotensialet lokalt.

– Man fatter det ikke i Oslo, men det er store muligheter i nord, sier han.